Piráti upozorňují na bezprecedentní omezení soukromí našich pacientů

23.07.2017 13:19

Ve středu byla schválená novela zákona o zdravotních službách s poslaneckým přílepkem, který prakticky zrušil soukromí pacientů v České republice.

Piráti upozorňují na bezprecedentní omezení soukromí našich pacientů
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Nyní si jakýkoliv (i nezdravotnický) pracovník kterékoliv nemocnice nebo i domova důchodců bude moci číst vzdáleným přístupem v kterékoliv zdravotnické dokumentaci jakéhokoliv pacienta bez udání důvodu. Novela zcela neomezeně zpřístupňuje dokumentaci našich pacientů i zahraničním subjektům, u kterých rovněž neuvádí žádné garance bezpečnosti údajů či požadavky na zdravotní vzdělání nahlížejících. Zákon nebrání dokonce ani automatickému stahování zdravotních dat ve velkém. Přístup do dokumentace pacientů má totiž probíhat přes tzv. Národní kontaktní místo pro elektronické zdravotnictví, jehož pravidla provozu určuje Evropská komise. Novela tak představuje radikální odklon od stávajícího konceptu zákona o zdravotních službách, kdy do dokumentace našich pacientů mohly nahlížet pouze v něm přesně vyjmenované fyzické osoby (např. ošetřující lékař). Pacientovi není v zákoně přiznána ani žádná možnost, jak se tomuto tunelování svého soukromí bránit.

Vzhledem k citlivosti zdravotních údajů, se v tomto případě rozhodně nelze spolehnout pouze na vágní ujištění zástupců Ministerstva zdravotnictví, že „přístup bude zabezpečen“ nebo že bude tak či onak v praxi omezen. Piráti považují za velmi nešťastné, že takto zásadní záležitost je řešena formou přílepku a nikoliv standardním postupem. Novelizované znění má takovou formu, že pravděpodobně neobstojí ani před Ústavním soudem, obdobně jako někdejší ustanovení o registru zdravotnických pracovníků v tomtéž zákoně.

MUDr. Zdeněk Hřib
garant zdravotnictví
Česká pirátská strana

Jedná se o sedmou část senátního tisku ST153.

Zásadní text z novely:

§ 69a Národní kontaktní místo pro elektronické zdravotnictví

(1) Národní kontaktní místo pro elektronické zdravotnictví je informační systém veřejné správy, který umožňuje oprávněným osobám nahlížet do zdravotnické dokumentace vedené v elektronické podobě.

(2) Oprávněnými osobami podle odstavce 1 jsou

a) poskytovatelé a poskytovatelé sociálních služeb, v případě, že poskytují zdravotní služby,
b) poskytovatelé zdravotnické záchranné služby a
c) národní kontaktní místa pro elektronické zdravotnictví zřízená ostatními členskými státy Evropské unie

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.