Piráti upozorňují na netransparentní tendr evidence tržeb

24.11.2014 5:34

Ministerstvo financí oprášilo původní záměr zřízení evidence tržeb (online varianta registračních pokladen). O jeho prospěšnosti pro malé podnikatele lze polemizovat.

Piráti upozorňují na netransparentní tendr evidence tržeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Více než zarážející je fakt, že na zakázku takového rozsahu nehodlá ministerstvo vyhlásit výběrové řízení, ale hodlá tento čtvrtmiliardový kšeft prostě zadat. Piráti plánují schůzku s ministrem.

Pro média ministr Babiš argumentoval tím, že se v evidenci bude nakládat s citlivými daty a z hlediska ochrany těchto dat, není možné výběrové řízení vůbec zadat. Tento argument je naprosto nepodložený. S uživatelskými daty se nakládá až po spuštění libovolného systému. Pokud jsou tato data citlivá a/nebo dokonce osobní, je jejich ochrana právě jedním z řešených problémů. Tím se zabývá celá oblast nejen české, ale i evropské legislativy, které je třeba při realizaci vyhovět a bezpečnostní požadavky naplnit. Piráti varují obecně před zadáváním prací takového objemu bez veřejného výběrového řízení. Je-li ovšem toto podloženo i zcela irelevantní argumentací, je třeba se mít na pozoru hned dvakrát.

Vzhledem ke zkušenostem se státními zakázkami v oblasti IT v ČR, které jsou zcela netransparentní, nevýhodné a značně předražené, je třeba tuto zakázku bedlivě sledovat už od samotného počátku zadávání. Je zde reálná hrozba, že v zadání a realizaci evidence tržeb půjde ministerstvo obdobnou cestou jako Kalouskovy Státní pokladny, Drábkovy sKarty, evidence vozidel či pražské OpenCard. Neexistuje žádný racionální důvod, proč by plánovaný tendr neměl být vysoutěžen v otevřeném výběrovém řízení. Stejně tak požadavky na jeho vlastnosti by měly být známy dopředu a postoupeny k širší odborné diskusi.

„Je nesporné, že základním požadavkem na poptávaný systém je právě bezpečnost dat uživatelů, tu ale řeší zadavatel, aniž by s daty skutečně musel zacházet. Takto to má fungovat ve všech řešeních, která nakládají s daty uživatelů a to nejen v systémech státní správy, ale i v komerčních řešeních. Podmínky se řídí platnou českou legislativou a jejich porušení je tvrdě sankcionováno. Argumentace zadáním tendru bez výběrového řízení z důvodu ochrany dat budoucích uživatelů (podnikatelů) je buď založena na naprosté neinformovanosti a neznalosti tohoto typu úkolů, nebo, a to je ještě horší, úmyslně zamlžuje skutečné důvody a laické veřejnosti předkládá uvěřitelný příběh, který je přece logický ve smyslu „chráníme vaše data“. Od předsedy strany a ministra, který tyto postupy kritizoval, bych očekával zcela jiný přístup,“ vytýká Babišovi coby systémový architekt člen republikového výboru Pirátů Ivan Bartoš.

Bartoš v pátek oslovil ministra Andreje Babiše a ten mu v SMS nabídl možnou schůzku nad tímto tématem. Schůzka se má uskutečnit příští týden. Problematiku zakázek IT Piráti řeší i na pražském magistrátu, kde její zvolení zástupci pronikají do problematického světa nevypověditelných smluv typu OpenCard či systémům Proxio a Gordic. Na nekalé praktiky při realizování nejen IT zakázek Piráti dlouhodobě upozorňují a v problematice se orientují. Není divu, že si IT resort přehazují ostatní politické strany jako horkou bramboru. Možnost konzultace však piráti nabízejí i jako neparlamentní strana či konstruktivní opozice ve vedení města Prahy.

„Na zakázkách okolo pražského magistrátu je zcela jasně vidět, jak nekompetentní umí úřednický aparát a naši politici být při zadávání veřejných zakázek v oblasti IT. Zvláště pokud jde o citlivá data, tak by se neměl aplikovat princip security through obscurity, nýbrž by mělo být poptáváno robustní opensource řešení podrobené detailní kritice opravdových odborníků,“ dodává z pozice garanta bodu Svoboda informací Ondřej Profant, člen zastupitelstva hl. m. Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…