Piráti upozorňují na rozdílnou kvalitu antigenních testů. Chtějí občany informovat o jejich spolehlivosti

25.03.2021 10:41

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek písemně upozornil ministra zdravotnictví Jana Blatného na velké rozdíly v kvalitě dostupných antigenních testů. Ukazují to výsledky mezinárodních studií.

Piráti upozorňují na rozdílnou kvalitu antigenních testů. Chtějí občany informovat o jejich spolehlivosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jakub Michálek

Piráti ministra požádali o vypracování kompletního seznamu v ČR registrovaných testů, aby si každá firma nebo občan mohli ověřit, s jakou pravděpodobností test zachytí nákazu. Piráti také upozornili na vysoký počet falešných negativit a na nedostatečnou komunikační kampaň, která by tuto problematiku vysvětlovala.

Piráti dlouhodobě upozorňují na různou kvalitu antigenních testů, která je nyní s povinným testováním ve firmách velmi aktuální. Problém spočívá v tom, že parametry testů udávané výrobcem jsou často nadhodnocené a dochází k tomu, že se testuje antigenními testy, které mají nižší senzitivitu, než je uvedená od výrobce. V důsledku toho vzniká při testování nezanedbatelný počet falešných negativit, které potom vedou k falešnému pocitu bezpečí testovaných. Ti následně mohou na základě negativních výsledků polevit v dodržování základních opatření, jako je omezení sociálního kontaktu a ochrana dýchacích cest. Piráti také upozornili, že v tomto ohledu chybí komunikační kampaň, která by testovaným osobám relevanci výsledků testování vysvětlovala.

„Z dat vyplývá, že například zakoupené LEPU testy, které původně byly zvažovány pro použití ve školách, vykazují dle studie provedené ve Španělsku u asymptomatických pacientů senzitivitu 45,5 procent v porovnání s PCR testem. Po započtení vzorků pouze s vysokou virální náloží se dostává test někam k 80 procent, což je nicméně stále poměrně daleko od hodnoty 95,5 procent, kterou udává výrobce,” okomentoval Michálek.

Proto se pirátský poslanec obrátil přímo na ministra zdravotnictví s požadavkem, aby ministerstvo, popřípadě Státní zdravotnický ústav, vytvořilo seznam v ČR registrovaných testů, včetně uvedených parametrů dle výsledků vědeckých studií. Tak by si každá firma i občan mohli ověřit, s jakou pravděpodobností test zachytí nakaženého koronavirem.

„Za optimální bych také považoval, aby byl každý test při prodeji doprovázen lidsky čitelnou informací, jakou má test falešnou pozitivitu a varováním pro lidi s negativním výsledkem, aby nezískali falešnou jistotu a nechovali se pak méně zodpovědně,” dodal Michálek.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…