Piráti ušetřili živnostníkům miliony korun

30.05.2015 20:15

Stavaři ušetří miliony za technické normy, rozhodl soud.

Piráti ušetřili živnostníkům miliony korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Nejvyšší správní soud v Brně vyhověl kasační stížnosti Jakuba Michálka, pražského zastupitele za Pirátskou stranu. Pirátům vadilo, že Úřad pro normalizaci, který vydává technické normy pro živnostníky, řadu let porušuje stavební zákon, podle něhož mají být technické normy bezplatně veřejně dostupné. Rozsudek bude mít významný dopad na cca 170 tisíc podniků ve stavebnictví.

„Dnes jsme obdrželi rozsudek. Je to velký den pro dostupnost technických norem. Desítky tisíc živnostníků, kteří staví a opravují domy a byty, si už nebudou muset technické normy ve stavebnictví kupovat. Zákon výslovně vyžaduje bezplatnou dostupnost a teď to potvrdil i Nejvyšší správní soud. Piráti tak ušetřili živnostníkům miliony korun. Je jasné, že normy placené z veřejných peněz by měly být také veřejně bezplatně dostupné. Každý živnostník si teď bude moci technické normy ve stavebnictví stáhnout z Internetu.“

Závazným názorem Nejvyššího správního soudu se teď bude muset řídit Městský soud v Praze, který původně poskytnutí informací odepřel, ale také Ministerstvo pro místní rozvoj a Úřad pro technickou normalizaci, který technické normy prodává.

Projekt žaloby ve věci technických norem byl podpořen ze státního příspěvku, který Piráti dostali za volby. Jeho náklady (soudní poplatky) jsou financovány z participativního rozpočtování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.