Piráti v Olomouci vyhlásili 3. kolo participativního rozpočtování

27.10.2014 22:49

V sobotu 25. 10. 2014 proběhlo v Olomouci zasedání Republikového výboru Pirátů. Sjelo se na něj přes 30 účastníků, z toho 14 členů Republikového výboru a také kompletní předsednictvo Pirátů a někteří vedoucí odborů.

Piráti v Olomouci vyhlásili 3. kolo participativního rozpočtování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Na programu bylo převážně zhodnocení předchozího volebního úspěchu v komunálních volbách a možnosti podpory zvoleným zástupcům, jak v oblasti znalostní tak i právní, sdílení informací a zkušeností. Pro zkvalitnění práce zastupitelů, Piráti připraví metodiky realizace změn, například otevření veřejné správy. Uspořádají také PirateCon, jehož programem bude odborné vzdělávání zastupitelů a výměna zkušeností.

Přes telemost se připojili i zástupci z Mariánských Lázní, kde Pirátská strana vyhrála volby a získala 5 mandátů. Byly zde projednány a schváleny návrhy na změny rozpočtu. Jednání probíhalo celý den. Večer zasedalo i republikové předsednictvo. Akce byla zakončena social eventem v pivnici U Čerta.

Republikový výbor Pirátů, který má v agendě například schvalování rozpočtových pravidel a pravidel hospodaření, ukládá úkoly republikovému předsednictvu, nebo projednává a schvaluje pirátský program a dohlíží na volební a povolební spolupráci, fyzicky jedná minimálně čtyřikrát ročně. Ostatní hlasování probíhá podobně jako u všech pirátských orgánů, tj. na Internetu. V republikovém výboru zasedají zástupci volení celostátním forem a jednotlivými kraji.

Jednou z hlavních částí schváleného programu byla reflexe nedávno proběhlých komunálních a senátních voleb, ve kterých Piráti získali přes 30 zastupitelů přímo z vlastních řad, ale i v rámci koaličních uskupení. Speciální report přednesl přes telemost z Mariánských Lázní zastupitel Petr Třešňák. Situace i přes drtivé vítězství Pirátů není jednoduchá. Třešňák nastínil možnosti koaličního uskupení, které může přesahovat i přes 5 subjektů. Závěry „Mariánských jednání “ budou známy v pondělí či ve středu v posledním říjnovém týdnu.

Vzhledem k tomu, že zastupitelé většinou nejsou uvolnění, chtějí Piráti z peněz na výkon funkce, které například v Praze získali, a na základě změny rozpočtových pravidel podpořit své zastupitele finančně. Tyto možnosti byly diskutovány a na úrovni krajského sdružení Praha již existuje hlasovatelný návrh. Odměňování a změny rozpočtu pak zcela zůstávají v gesci jednotlivých krajů.

Piráti plánují celorepublikové setkání zastupitelů ve formě tzv. PirateConu, který již dříve s úspěchem pořádali například v Ústí nad Labem. Akce bude dvoudenní a bude na ní probíhat i doprovodný program pro další účastníky. PirateCon proběhne v Brně a bude, jak je zvykem, otevřen veřejnosti.

Jedna z důležitých věcí, o kterých republikový výbor rozhodoval, bylo poslední letošní kolo participativního rozpočtování. Tento nástroj používá strana k realizaci veřejně prospěšných projektů, pomocí kterých vrací finanční prostředky získané z volebních úspěchů zpět do společnosti. Na poslední kolo Piráti uvolnili dle plánu 400 000,- Kč. Každý člen může přidělit 5 hlasů v hodnotě 300,-Kč, maximálně tedy 1500,- Kč na libovolný projekt. Ty mohou řešitelé přihlašovat do 30 dnů, jak tomu bylo i ve dvou předchozích kolech, kde se realizoval například informační server Pirátské listy nebo na čistě regionální projekty, jako je rekultivace černé skládky v Tovačově.

Na programu byla i koordinace činností proti připravované mezinárodní smlouvě TTIP, kterou nejen Piráti chápou jako zásadní ohrožení suverenity evropských států. Zde Piráti spolupracují například s Ekumenickou akademií, nevládní organizací Iuridicum Remedium nebo Hnutím Duha. Koordinací se zabývá pražský zastupitel Ondřej Profant a bývalý šéf mediálního odboru Adam Skořepa.

Organizátor Jakub Burget, člen výboru a jeho jednatel akci zhodnotil takto: „Olomouc jako univerzitní město a moravská metropole byla schopna nabídnout ideální zázemí pro pirátské zasedání legislativního orgánu. Nejde však jen o sjezd stranických byrokratů, ale také o setkání přátel, které v běžné komunikaci potkáváme pouze na Internetu.“

Po ukončení republikového výboru proběhlo i zasedání republikového předsednictva.

Předseda Pirátů Lukáš Černohorský k akci dodává: „Volby byly jednoznačný úspěch. Nesešli jsme se však ze všech koutů republiky, abychom se poplácali po zádech. Je před námi ještě více práce a musíme naplnit očekávání našich voličů, kteří nám v komunále dali svůj hlas. A samozřejmě rovnou začít zbrojit do krajských voleb. Občané s námi nachází společnou řeč, odkládají předsudky a i dřívější kritici začínají chápat změny, které jim Piráti mohou ve svém programu a činnosti nabídnout.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: piratskenoviny.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…