Piráti vyhráli další soud: Žádosti o informace nejsou spam

21.04.2016 10:07

Ústecký Pirát Lukáš Blažej se dozvěděl o podezření na předražení konkrétního projektu České rady dětí a mládeže. Rozhodl se tuto informaci ověřit přímo u zdroje a poslal na ministerstvo školství žádost o informace. Ministerstvo školství, tělovýchovy a mládeže nereagovalo, a tak žádost urgoval znovu.

Piráti vyhráli další soud: Žádosti o informace nejsou spam
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Místo informací o rozpočtu, o které na podzim roku 2014 zažádal, ale obdržel několikastránkový elaborát zdůvodňující, proč mu ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy požadovaná data neposkytlo. Argumentem bojujícím proti právu na svobodný přístup k informacím se stalo tvrzení, že email s žádostí přišel ministerstvu jako spam, jelikož si špatně nastavilo podatelnu, a nebyl tudíž doručen. Místo aby ministerstvo zjednalo nápravu, opakovaně odmítlo informace vydat s odkazem na údajný spam. Blažej tak úřad pro jeho nečinnost zažaloval.

„Sáhodlouhé odůvodnění nečinnosti jsem dostal hned čtyřikrát, a tím pádem někdo strávil opravdu hodně času vysvětlováním nesmyslného postoje, zřejmě aby mi ty informace nemusel poskytnout. Ani poté, co už zjevně na ministerstvu věděli, o co žádám, jsem data nezískal. Dokonce mi napsali, že právo na informace zneužívám,“ vysvětluje žalobce kurióznost případu.

V září 2015 Městský soud v Praze vyhodnotil žalobu jako neodůvodněnou, ale tento rozsudek zrušil Nejvyšší správní soud o čtvrt roku později s vysvětlením, že podstatným pro vyhodnocení zprávy je její faktický obsah a případ se tak vrátil na městský soud. „Počítačový filtr nikdy nemůže nahradit lidský úsudek o tom, co je obsahem zprávy. Ještě dlouho nebude možno, aby i tak relativně jednoduchou činnost, jakou je příjem a administrace písemností, bezezbytku zvládal počítač,“ uvedl v článku pro ePravo předseda senátu Nejvyššího správního soudu Karel Šimka, který se případem zabýval a sám ho označil za bizarní.

Minulý týden Lukáš Blažej obdržel rozsudek, který dal za pravdu jemu, a ministerstvo musí o rok a půl staré žádosti o poskytnutí informací rozhodnout do 60 dnů. Pevně věříme, že tentokrát ministerští úředníci rozhodnou v souladu se zákonem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…