Piráti vylepšují městské znaky napříč republikou

19.05.2016 11:54

Prostějovští Piráti si v grafickém programu pohráli s vlajkou obce a stali se tak aktéry absurdního pseudosporu vedeného ve jménu boje za posvátnost obecních symbolů.

Piráti vylepšují městské znaky napříč republikou
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Do poloviny erbu na vlajce vsadili zlatou lebku a tuto pirátštější verzi využívají na Facebooku jako profilovou fotku. Primátorka města Alena Rašková zareagovala rozhořčeným emailem, v němž žádá o stažení této fotografie, a hrozí případnou žalobou. Přestože Piráti nepozměnili znak, nýbrž vlajku (která se odlišuje žlutomodrým pozadím), primátorka píše o zhanobeném znaku. Označuje pirátské počínání za „neoprávněné užívání“, k němuž obec neudělila souhlas, ačkoliv podle stanoviska ministerstva vnitra „užívání vlajky obce nelze podmínit souhlasem obce či jiným jejím aktem.“

Symboly městských samospráv jsou z ochrany autorského práva výslovně vyjmuty, nehledě na to, že Piráti nezamýšleli obecní symbol poškodit nebo znevážit, a tudíž se nejedná o hanobení. Rozdíly navíc existují i u vlajky a znaku, které jsou zveřejněny zveřejněných na webu ministerstva a těmi, které jsou publikovány publikovanými na webu samotného města Prostějova. Jinou verzi znaku užívá i městská policie.

„Logo je na profilu již čtyři roky a po celou dobu nikomu nevadilo. Bohužel v Prostějově je v tomto volebním období zcela běžné, že je opozice dehonestována všemi možnými prostředky, a tahle směšná aférka do tohoto zapadá .“ konstatoval Petr Lysek, prostějovský zastupitel za Pirátskou stranu.

Primátorka svým nepochopitelným pohoršením nedosáhla stažení obrázku, ale naopak spustila lavinu upravování městských znaků k obrazu pirátskému napříč celou republikou. Výsledky předělaných znaků krajských měst i malých obcí se hromadí na facebookové iniciativě Pirátíme znaky jakožto výraz podpory prostějovských Pirátů a pirátských myšlenek obecně. Na stromě v jabloneckém erbu tak začala vedle jablek růst kulatá pirátská loga a kůň ve znaku Ostravy má pásku přes oko. Přidat pirátskou verzi znaku své obce můžete do konce května i vy.

„V porovnání s jinými kauzami, které k nám z Prostějova doléhají, je toto spíš vtipná kauzička. O to více překvapuje, že se radnice zabývá takovou malicherností. Nicméně z hlediska Pirátů je vítána, neboť se v ní snoubí boj s absurdní byrokracií s bojem za svobodné užívání a remixování volného díla,“ vyzdvihl optimisticky přínos kauzy místopředseda Pirátů Martin Šmída.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).