Piráti začnou voličům vyřizovat voličské průkazy. Chtějí tak zvýšit volební účast

14.09.2017 10:53

Piráti chystají jednu z největších akcí na podporu volební účasti v historii České republiky. Umožní občanům na vybraných místech v Praze, Brně a dalších městech zažádat o voličské průkazy.

Piráti začnou voličům vyřizovat voličské průkazy. Chtějí tak zvýšit volební účast
Foto: Archiv Ivana Bartoše
Popisek: Ivan Bartoš

Ulehčí tak život mnoha přespolním, kteří by se jinak museli kvůli volbám buď vrátit do obce trvalého bydliště nebo napsat žádost s ověřeným podpisem a vyřídit si voličský průkaz korespondenčně.

„Zatímco v Estonsku se už léta volí elektronicky a ve většině vyspělých zemí jde hlasovat alespoň poštou, v České republice jsme zaspali dobu. Tím, jak stát volby dělá zbytečně složité, demotivuje mnoho lidí v tom, aby šli volit. Piráti to chtějí změnit,“ vysvětluje předseda České pirátské strany Ivan Bartoš.

Piráti věří, že získají dobrovolníky z řad advokátů a dalších subjektů, které mohou ověřovat podpisy, tedy například notáře. Mezi náležitosti žádosti o voličský průkaz patří totiž i ověřený podpis.

„Inspirovali jsme se v Americe a Británii, kde se lidé k volbám registrují. Akcí na podporu volební účasti připravujeme vícero. Měřítkem úspěšnosti voleb totiž není jen náš výsledek, ale i celková volební účast. V prvních letech po revoluci volili téměř všichni – dobrovolně. Věřili v pozitivní změnu, kterou demokracie přinese. Neúčast u voleb je pro mnohé určitá forma protestu. Přitom jediný protest je jít volit,“ shrnuje Bartoš.

Vyřídit si voličský průkaz „na ulici“ bude možné mezi 1. a 10. říjnem.

Není to poprvé, co se Piráti ujali řešení úředního marastu namísto státu. Již v červnu na stránce urad.pirati.cz spustili plně funkční aplikaci na zakládání firem online, nejrychlejším zájemcům pak firmu skutečně založili.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice