Piráti zbrojí na krajské volby a další právní souboje s kolektivními správci

22.02.2015 12:11

Zasedání Republikového výboru Pirátské strany

Piráti zbrojí na krajské volby a další právní souboje s kolektivními správci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Na zasedání Republikového výboru, které bylo jako vždy otevřené veřejnosti, započali Piráti přípravy na krajské volby. Důležitým tématem jednání byly také právní spory, převážně na poli boje proti nátlakovým praktikám kolektivních správců, kde pomáhají šikanovaným živnostníkům. Předsednictvo předložilo výboru návrh navýšení ročního rozpočtu na právní pomoc pirátským zastupitelům na radnicích. Na zasedání vystoupil se svým příspěvkem o hazardu také Matěj Hollan - šéf hnutí Žít Brno, které ve spolupráci s Piráty dobylo brněnský magistrát. Tématem byla i problematika digitální agendy Evropské komise “New Generation Acces“ – posílení vysokorychlostního Internetu.  V současném pojetí MPO by implementace v ČR pravděpodobně vedla k obnovení  monopolního postavení O2, praktické likvidaci regionálních poskytovatelů a zhoršení situace koncových uživatelů.

O víkendu proběhlo zasedání Republikového výboru Pirátské strany v Brně. Piráti si jsou vědomi svých rostoucích preferencí, o čemž svědčí i jejich úspěch ve volbách na pražský magistrát, či obsazení radnice v Mariánských lázních. Proto Republikový výbor, ve kterém zasedají kromě celostátně volených zástupců i reprezentanti jednotlivých krajů, započal přípravu na krajské volby. Obecný konsensus panuje zatím na sestavení samostatných pirátských kandidátek ve všech krajích. Zmapováním situace v jednotlivých regionech byl Republikovým výborem pověřen pražský zastupitel a bývalý místopředseda Pirátů Mikuláš Ferjenčík, který se aktivně podílel na všech dosavadních pirátských volebních kampaních.

Důležitým tématem zasedání byli informace i fungování zastupitelů Pirátů na radnici v hostujícím Brně.  Jiří Ulip, brněnský radní pro otevřenost a IT, se k společnému radničnímu angažmá s Žít Brno vyjádřil následujícím způsobem: „Stěžejním bodem našeho magistrátního snažení je otevřít v co možná největší míře data města i městských společností. Jsme si jistí, že otevřenost je nejlepší obranou proti korupci a klientelismu.“

Předseda Pirátů Lukáš Černohorský představil výboru jednotlivé kauzy, kde Piráti figurují buď přímo (kauza Trutnov, o které již informovala Česká televize i Český rozhlas), nebo pomáhají lidem, kteří se na ně obrátí s žádostí o pomoc.

26. 2. 2015 proběhne zásadní soud mezi Pirátskou stranou a OSA, ve kterém se bude jednat o desítky milionů, které podle Pirátů“ochranné svazy“ dlouhodobě nezákonně vybírají od firem za každé paměťové médium jako náhradní odměnu za rozmnožování autorských děl. Tyto firmy a živnostníci prokazatelně nepoužívají paměťová média pro ukládání kopií nelicencovaných autorských děl, a proto se Piráti domnívají, že je toto „výpalné“ v rozporu s precedentním rozhodnutím Evropského soudu z roku 2010.

„Chceme opět dokázat, že zákony, podle kterých se máme řídit, vykládá soud a nikoliv najatí právníci zájmových skupin. Jedná se o další důležitý precedent na poli boje proti kopírovacím monopolům. Hodláme na podobné kauzy alokovat velkou část našeho ročního rozpočtu. Na sporech ve veřejném zájmu nebudou Piráti šetřit.“ uvedl předseda Černohorský.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…