Pithart (KDU-ČSL): Mladí lidé mají v politice místo

16.09.2018 10:45

Pod názvem ‚‚Konzervativní politika pro mladé?‘‘ se v sobotu 8. září v Paláci Charitas uskutečnila konference pořádaná spolkem Mladých lidovců ve spolupráci s Nadací Hannse Seidela a Mezinárodním republikánským institutem.

Pithart (KDU-ČSL): Mladí lidé mají v politice místo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pithart

Organizátoři si kladli za cíl nalezení cesty, pomocí které by se zvýšil zájem mladých lidí o konzervativní politiku. Během konference se vystřídalo několik řečníků, kteří poukázali dnešní politiku, v níž je podle některých nesprávně upozaďována role hodnot.

"Cílem konference bylo otevřít diskuzi o tom, jak se mladí lidé zapojují do společenského a politického života, jak zlepšit atraktivitu konzervativní politiky pro mladé například použitím moderního marketingu. Chtěli jsme společně hledat odpovědi na otázky, jakým výzvám dnes mladí čelí a co řeší," říká Markéta Filipová, hlavní organizátorka. Konferenci zahájili bývalý ministr zahraničí, poslanec Karel Schwarzenberg, bývalý předseda senátu Petr Pithart a kandidát na senátora Pavel Fischer. „Z politiky vymizely pojmy jako stud, oběť a služba. Sice neustále mluvíme o hodnotách, ale nevíme, jaké to jsou,“ popsal svou vizi konzervativní politiky Petr Pithart. S tím se ztotožňuje i předseda Mladých lidovců Filip Chvátal. Politiky z prvního panelu navíc vnímá jako politické vzory, jejichž názory a stanoviska si zalouží respekt. V dalších blocích, jež byly neméně hodnotné, debatovali další hosté včetně zahraničních.

Mezi zahraniční hosty patřili slovenský předseda KDMS Martin Trúchlik, maďarská místopředsedkyně Youth of the EPP Ágnes-Zsofia Magyar a Boris Galic z rakouské organizace Junge ÖVP. Ve třetím bloku diskutovala o zatraktivnění politiky pro mladé programová ředitelka EU kanceláře IRI Miriam Lexmann, předseda Mladých konzervativců Milan Vyskočil, předseda Mladých demokratů Jiří Klindera, předseda odboru pražské mládeže Českobratrské církve evangelické Benjamin Roll a Marie Štěpánová z Vysokoškolského katolického hnutí Praha.

Celodenní konference se zúčastnilo téměř 100 lidí z mládežnických organizací i apolitických sympatizantů konzervativní politiky. Mladí lidovci jsou mládežnickou organizací KDU-ČSL. Sdružují čtyři sta mladých lidí od 15 do 35 let, které spojuje zájem o křesťanské hodnoty a touha ovlivňovat svět kolem sebe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…