Plamínková (STAN): Tok, který navazuje na přírodní rezervaci Mýto, získal podobu, jakou si zaslouží

11.05.2017 13:03

Revitalizace Rokytky v Nedvězí zlepšila vodohospodářskou funkci toku.

Plamínková (STAN): Tok, který navazuje na přírodní rezervaci Mýto, získal podobu, jakou si zaslouží
Foto: STAN
Popisek: Jana Plamínková

Rokytka představuje z hlediska protipovodňové ochrany významný tok, který hlavní město Praha zahrnulo do systému výstavby protipovodňových opatření. Na revitalizační úpravu Rokytky v městské části Praha-Nedvězí provedenou v loňském roce vynaložilo město 18 855 202 korun (vč. DPH). 

Revitalizace zahrnovala jak zvýšení kapacity koryta toku a jeho úpravy, tak okolní vegetace a související přeložky inženýrských sítí. 

„Nejen že se díky revitalizaci zlepšila vodohospodářská funkce Rokytky, ale zároveň tok, který navazuje v tomto úseku na přírodní rezervaci Mýto, získal podobu, jakou si zaslouží,“ uvedla radní hl. m. Prahy Jana Plamínková. 

V korytě toku byla původní betonová opevnění břehů nahrazena kamennou rovnaninou případně kamennou dlažbou. Dalším zásadním zásahem bylo nahrazení původního mostu před úřadem městské části, který tvořil překážku pro průtok při zvýšené hladině, novým průtočným mostem. 

V případě výskytu povodňové situace bude díky těmto opatřením zajištěn příznivější průběh odtoku velké vody. Revitalizace pak z pohledu ochrany přírody a krajiny přispěje k posílení ekologické stability oblasti toku Rokytky, jež je součástí zvláště chráněného území. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…