Platil (SZ): Daří se nám dobře (ač to nechcete slyšet) a bude hůř

13.12.2016 21:22

Bude lépe? To je jen reklama. Ve skutečnosti bude hůř, pokud s tím něco neuděláme. Podívejme se společně na penzijní systém a nutnost ho reformovat.

Platil (SZ): Daří se nám dobře (ač to nechcete slyšet) a bude hůř
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Podíváme-li se na hospodaření našeho státu a na PR oddělení Agrofertu ministerstva financí, vypadá to, že se nám daří dobře. A je povinností opozice vám říct, že je dobře, ale.... ALE

Je dobře, ale nebude tomu tak pořád. Stejně jako neexistuje věčný srpen, neexistuje rozpočet, který by se trvale držel v rozpočtovém přebytku a zároveň utrácel budoucí peníze v přítomnosti. Dotáhli jsme to tak daleko, že prodáváme státní dluhopisy se záporným výnosem.

Výnosy českých státních dluhopisů znovu klesají a dostaly se také do záporného výnosu. U dluhopisu se splatností v roce 2017 dosažený výnos činí – 0,212 procenta. Poptávka po dluhopisech také dvojnásobně převýšila jejich objem.

Investoři tak na dluhopisech kvůli zápornému výnosu prodělají 63 milionů Kč. Záporné výnosy však jen tak neskončí kvůli intervenčnímu režimu ČNB, kdy investoři očekávají, že po opuštění režimu dojde k prudkému posílení koruny. Silný nadbytek korun způsobený intervencemi ČNB je tak hlavní příčina pozorovaných záporných výnosů u tuzemských vládních dluhopisů, uvedl například hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Nyní kvízová otázka: Kolik procent vašeho penzijní spoření tvoří státní dluhopisy?


Podle grafu na webu penzfondy.cz z roku 2011, to je cca 80 %. Z každé tisícikoruny, tak jde 800 korun na nákup státních dluhopisů a tedy státního schodku.

V březnu 2016 měly penzijní fondy na účtech celkem 340 miliard. Přibližně 272 miliard tak jde na pokrytí státního dluhu. Státní dluh je v tuto chvíli 1 683 miliard Kč. Z toho vyplývá, že 16 % z každého veřejného výdaje bylo pokryto z peněz, které si ukládáme na stáří. Vzpomeňte si na to, až pojedete po dálnici, která z 16 procent patří vaší penzi. Tedy v době, kdy už bude tato dálnice několikrát rekonstruovaná. (A dálnice D8 už na trvalo o pár metrů níž)


Dá se kolem neudržitelnosti státních hospodaření vytvořit atmosféra strachu? A dá se udržet? Ve Spojených státech jsme mohli před několik lety pozorovat "fiskální útes".

Důvodem fiskálního útesu je dlouhodobý fakt, že rostoucí náklady (výdaje na veřejné služby) nestačí pokrýt příjmy a také ten fakt, že vyprší platnost daňových sazeb (daňových úlev), které byly sníženy před deseti lety. Koncem roku 2012 probíhalo jednání o dluhovém stropu a při jeho neschválení hrozil US ekonomice hrozil “pád z fiskálního útesu” - tedy masivní snižování vládních výdajů a zároveň zvyšování daní od ledna 2013, které by mohly mít negativní dopad na propad HDP až o 4 %.

Mohli jsme vidět, jak se Obamova administrativa snažila balancovat na hraně útesu a narážela o dluhový strop. Pak se samozřejmě dluhový strop posunul výš a jelo se dál.


Volební kampaň založená na strachu či jiné emoci, nebude fungovat dlouho. Navíc bavíme-li se o strukturálních problémech naší země, nemůžeme vyvolat dostatek strachu na to, aby někoho příští rok ve volbách zajímalo, že za pár desítek let nebude na důchody. To teď většinu lidí nezajímá.

Celkové výdaje na důchodové dávky činily od počátku roku 96,1 mld. Kč (loni 89,79 mld. Kč). I přes rekordní příjmy, které k 31. 3. 2016 činily 96,1 mld. Kč, zůstal důchodový účet ve schodku (6,82 mld. Kč). 

Máme-li na důchodovém účtu schodek 7 % stojí to k zamyšlení:

A) Buď navýšíme výběr na penzijním pojištění

pro průměrnou hrubou mzdu 27 220 Kč

  • Superhrubá mzda: 36 475 Kč
  • Základ pro výpočet zálohy na daň: 36 500 Kč
  • Daň před slevami: -5 475 Kč
  • Slevy na dani: 2 070 Kč
  • Daň: -3 405 Kč
  • Daňové zvýhodnění na děti: 0 Kč
  • Sociální a zdravotní pojištění (zaměstnanec): -2 995 Kč
  • Sociální a zdravotní pojištění (zaměstnavatel): -9 255 Kč
  • Odvody státu celkem: -15 655 Kč

B) Nebo snížíme důchodové dávky.

Nebo neuděláme nic a ze sedmi miliard bude čtrnáct, dvacet jedna, dvacet osm... a pak jednoho dne nebude na důchody, protože důchody budou plně kryty schodkem. (spíš nekryty schodkem).

Je možné, že uvolněním koruny přestanou státní dluhopisy táhnout. A to nám výrazně zdraží dluhovou službu a tedy zdraží náš život na dluh.

Ze stejné kategorie je pak návrh na zastropování věku odchodu do důchodu.
Bude-li se naděje na dožití při narození prodlužovat a odchod do důchodu bude zafixován, zafixuje se výběr a tedy se bude snižovat průměrný důchod.

Průměrný důchod je 11 400.
Průměrná délka pobírání důchodu je 24 let.
Průměrný celoživotní důchod: 24*12*11400 = 3 283 200 Kč.
Zafixujeme-li  věk odchodu do důchodu, říkáme tím, že od dvaceti do šedesáti pěti je nutné ty tři miliony dodat na důchodový účet.
Bude-li pokračovat průměrný věk dožití, bude na každý měsíc zbývat méně důchodu.
Tedy pro zjednodušení:
Bude-li průměrný důchodce pobírat starobní penzi o 12 let déle než teď, nebude už jeho průměrný důchod 11 400, ale 7600 Kč.

A teď to prosím vysvětlete v kampani voliči.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice