Platil (SZ): Máme se skvěle. Máme se nejlépe, co jsme se kdy měli

16.03.2017 13:03

Máme nejvíc lesů, nejčistší vzduch a na osobu jsme nejbohatší, co jsme kdy byli.

Platil (SZ): Máme se skvěle. Máme se nejlépe, co jsme se kdy měli
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Vyhrál někdo volby tímto tvrzením?

Podle mne je zelená politika úsporná. Dělal jsem si test své ekologické stopy a vyšlo mi 1,9 planety To je moc. Pokud bych chtěl ekologickou stopu snížit, znamenalo by z mé strany určitou řízenou skromnost. A to není nic, co většina občanů udělá dobrovolně.

Ekologická řešení mají obecně dražší pořizovací náklady. Žárovka stojí šest korun, úsporka padesát, ledka sto. Koupíte si někde ve slevě ledku za 30, ale buď rychle odejde, nebo tolik neuspoříte, nebo svítí málo či bliká. Trvalo mi nějakou dobu, než jsem našel LEDkové světlo, které by mi vyhovovalo. Můj lustr spotřebuje 7 W a svítí jako bych tam měl 100 W žárovku.

Dokáže si ale běžný spotřebitel spočítat svou úsporu?

Přestal jsem používat jednorázové plastové tašky za korunu a koupil místo toho přepravku na kolečkách za 300,-. vydržela půl roku. Oboje je plastové. Oboje by šlo nahradit kartonovými přepravkami zdarma. To mi ale došlo až poté, co jsem si mezi tím koupil dvě nové přepravky za 100,- a ty samé přepravky znovu opět za 100,- kus, abych měl v čem nosit nákup. To vše během jednoho roku. Čili místo toho, abych si koupil dejme tomu 50 jednorázových igelitek za 50 korun, jsem utratil 500 korun při hledání způsobu, jak přenést nákup z obchodu domů.

Co s tím? Kdesi jsem četl, že většina lidí si není schopná spočítat kolik celkem zaplatí na úrocích. To nedává ekologickému řešení příliš mnoho šancí. Když si to lidé nespočítají, jak mají zvolit úspornější řešení z dlouhodobého hlediska?

Nabízíme-li tedy zelená řešení, stavíme se proti většině.

Jaký je váš názor?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…