Platil (SZ): Vykročte z bubliny

21.12.2016 15:24

Žijeme v zajetí svých názorů, sociální sítě nám servírují obsah na základě našich předchozích preferencí a zmenšuje se nám šance vyjít ze svého úzkého informačního okruhu a dozvědět se něco nového.

Platil (SZ): Vykročte z bubliny
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Je středa před Vánoci a všichni teď vstřebáváme dvě události. Zastřelení ruského ambasadora na vernisáži a kamion, který najel do lidí v Německu. Fotka ze zastřelení bude jistě fotkou roku za reportáž a je smutné, že se tomuto aktu nenávisti na jednom člověku věnujeme víc než těm stovkám tisícům bezejmených obětí ruského bombardování Aleppa. Jakoby v dnešní době stále víc platilo, že úmrtí jednoho je tragédie, úmrtí tisíců je statistika.

Jak jsme se dostali do takového marastu?

V prvé řadě je důležité zmínit, že období studené války, kdy jsme zažívali největší mír je obdobím největšího klidu na našem kontinentu za posledních tisíc let. To, že jsme mohli kdykoli rozpoutat jadernou válku, vedlo k vedlejšímu efektu klidu konvenčních zbraní. Z tohoto klidu, který byl navíc udržován i zavřenými hranicemi a úzkou nabídkou informačních zdrojů během vlády komunistů, jsme se přes divoká devadesátá léta dostali sem. Do roku 2016.

Rok 2016 je děsivý tím, jak rychle a v reálném čase se dozvídáme o válkách a jednotlivých vojenských aktech.

Potíž je v tom, že rok 2016 je vrcholem naší mediální slepoty.

Dostali jsme se do bodu, kdy si každý může vytvořit takové zpravodajství, jaké odpovídá jeho světonázoru.

Své levicově liberální přesvědčení zde snad ani nemusím zmiňovat. Když bych chtěl, mohl bych se uzavřít do bubliny stranických témat a vůbec bych nemusel z této bubliny za celý rok vyjít.

Nevím, jestli je vám známo "Dunbarovo číslo", pro informaci tedy uvádím:

Dunbarovo číslo je teoretické omezení počtu lidí, se kterými je jedinec schopen udržovat stálé sociální vztahy. Těmi se myslí takové vztahy, v nichž jedinec každého zná a ví, jaký vztah má kterýkoli další jedinec s ostatními.[1]

Zastánci tohoto konceptu tvrdí, že při větších počtech osob než představuje toto číslo je pro udržování stabilní soudržné skupiny obecně potřeba více omezujících pravidel, zákonů a vynucených norem. Žádná přesná hodnota Dunbarova čísla zatím nebyla navržena, pouze interval od 100 do 230. Obvykle se používá hodnota 150.

Vycházejme tedy z předpokladu, že mohu mít 150 známých, se kterými udržuji kontakt. Pokud máte na facebooku víc "přátel", buď zvládáte víc socializace, nebo je znáte jen povrchně. (bez urážky)

Představme si tedy, jak bych mohl vytvořit takovouto bublinu: Vezmi oněch 150 "přátel" a vytvořím si je z nepočetné základny Zelených. Dejme tomu 7 lidí v nejbližším okolí doplněných o 70 známých a k tomu dalších 70 lidí, kteří odpovídají mému světonázoru. 

Proto jsem zde na Parlamentních listech, aby se mi to nestalo.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…