Platil (Zelení): Babiš není slušný ani solidní podnikatel a na lidech nezáleží

07.02.2017 12:42

Někdo ty evropské dotace dostat musí, ale proč by to měl být Babiš?

Platil (Zelení): Babiš není slušný ani solidní podnikatel a na lidech nezáleží
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

 K tomuto příspěvku mě inspiroval příspěvek od Mikuláše Ferjenčíka z Pirátů a hejtman Oto Košta z ANO.

Nejprve tedy příspěvek od Pirátů.

Opakovaně se setkávám s tvrzením, že lidi, co volí Babiše mu "skočili na koblihu". Je to naprostý omyl a protože už mě nebaví vyvracet to každému zvlášť, pokusím se to vysvětlit tady.

Kobliha nepůsobí tak tak, že by člověk dostal pamlsek za pár korun a proto by někoho volil. Kobliha je symbol a právě ta symbolická rovina je klíčová a vysvětluje, proč tak dobře fungují.

1) Kobliha je produkt, který je spojený s Babišovým podnikáním a touto formou hnutí ANO zdůrazňuje, že Babiš podniká v oblasti, na které nejenže není nic špatného, ale dokonce je zcela zásadní - umožňuje nakrmit obyvatelstvo. Babiše tedy koblihy identifikují jako "slušného podnikatele", oproti podnikatelům, kteří dělají v IT, marketingu, staví dálnice (oblasti, přes které se historicky tuneloval stát), případně dělají něco jiného, pod čím si volič nic konkrétního nepředstaví.

2) Rozdávat jídlo symbolizuje schopnost postarat se o ostatní a to z pozice někoho nad námi. Babiš tím sděluje, že má na to, aby se o nás staral. To je další pilíř jeho marketingu.

3) Kobliha je sladká, je to bonus, je to něco navíc. Babiš sděluje, že jako stát máme na víc, než na suchej chleba.

4) Naprosto klíčový prvek koblihové kampaně potom je, že koblihy rozdává přímo Babiš osobně. Miliardář sestoupil mezi nás prostý lid, aby nás nakrmil. Nasycení zástupů z bible asi znáte. Jinými slovy, Babiš se prezentuje jako tatíček národa (reference ke Karlovi IV. a Masarykovi) a symbolicky vyjadřuje, že nás (prosté lidi) má rád.

Každá kontaktní kampaň potřebuje něco, co se dá rozdat. Člověk, co od vás dostane dárek, je vám v něčem zavázaný, to je základní psychologický princip (my třeba rozdáváme noviny), ale ten závazek nespočívá v předmětu samotném, ale v tom, co se s předmětem spojuje (u Pirátů šíření informací). Koblihy tento požadavek naplnily dokonale.

Babiše tedy lidi nevolí kvůli koblihám, ale protože vytvořil dojem, že je "solidní podnikatel, který se o nás chce postarat, protože nás má rád." Koblihy jsou jeden z mnoha způsobů, jakým to kampaň ANO říká.

Já tomu nevěřím, ale netroufám si shazovat lidi, co ho volí slovy, že se nechali koupit za koblihu. Klíč k poražení Babiše potom nespočívá ve vysmívání se voličům, ale v tom srozumitelně přesvědčit lidi, že Babiš není slušný ani solidní podnikatel a že mu na lidech nezáleží. Ostatně jinak by řešil třeba dopady na desetitisíce majitelů e-shopů před tím, než to EET spustil. Alternativně se samozřejmě dá vymezit i tou obsahovou vizí: Nechceme stát, kde se o nás pan ředitel stará, ale stát, kde jsou si občané rovni a mají možnost se o sebe postarat sami.

Přirozená skepse mi nedovolí věřit, že by stačilo rozdávat koblihy na ulici, aby politik získal hlas. Tak levně si náš hlas přeci nekupují. Chápu, když ČSSD rozdává guláš a růže, Piráti noviny a ANO koblihy. Chápu všechny ty balónky rozdávané dětem. Všechno chápu.

To, co ale nechápu, je volič ANO.

Nechápu tedy sám sebe. V roce 2014 jsem v senátních volbách volil paní Baudyšovou (BEZPP), která kandidovala na Praze 9 za ANO. Vybíral jsem si ve druhém kole mezi neúčastí, hlasem pro Kladívka za ODS a hlasem pro ANO. Zvítězila paní Baudyšová, protože má určitý kredit za její činnost v nadaci Naše dítě.

Druhým spouštěčem tohoto příspěvku je pan hejtman Oto Košta

Za tři měsíce jsem pochopil, že v politice je možné absolutně všechno, mohou se tam odehrávat neuvěřitelná sci-fi, říká hejtman Olomouckého kraje Oto Košta a dodává, že byl považován za člověka, který bude pouze stříhat pásky. Už ve volební kampani měl mít informace, že má k hnutí ANO pouze natáhnout voliče. Lidé z ANO, včetně místopředsedy Faltýnka, ho údajně měli úkolovat. Měly mu být dány na stůl tři body a úkoly, které má splnit. To prý odmítl. Podle jeho slov po něm údajně chtěli mj. odstřelit z pozice ředitelku úřadu. Nemůže ale říct, že by šlo i o ovlivňování zakázek, pokud k tomu prý nesměřovaly některé požadované kroky s příspěvkovou organizací.

Představuji si, jaké osobní dilema musí kdokoli zvolený "za ANO" prožívat, když se vzepře zadání stranického šéfa. Neposlechne-li, dostane se do křížku nikoli s Bohuslavem Sobotkou - nekonfliktním premiérem, ale s ministrem financí. Člověkem, který má ze své pozice přístup k informacím, které mu jako agentovi StB chyběly.

Chápu, že vám to nevadí. Ve vašem městě Babiš nebyl, žádnou koblihu vám nikdo z ANO nedal a přesto jste ten hlas straně dali. Je chabou útěchou, že se tak děje v regionech, kde obvykle vítězí komunisté. Je ještě symboličtější, že ANO bere hlasy i ODS.

Připomíná mi to senátní volby na Praze 8, kde se do druhého kola dostal kandidát za ODS a kandidát za KSČM. Jak asi bude vypadat boj s ANO? Čekáme souboj ODS a ANO, nebo KSČM a ANO? Nebo si ANO vezme půlku voličů z ODS a půlku s KSČM a druhé kolo vůbec nenastane?

Nechme se překvapit. Letos nás čekají volby, které potvrdí růst preferencí ANO a úpadek ČSSD. Bude to rok návratu ODS a pádu TOP 09. Bude to rok přelití voličů od KSČM k ANO.

Těším se na volby. Těšíte se i vy?

Převzato z profilu.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…