Pleticha (ČSSD): Na obnovu městské památkové zóny jsme letos přispěli 419,9 tisíci korun

23.09.2017 11:30

Jablonec má pro rok 2017 v Programu obnovy městské památkové zóny alokováno 1,5 milionu korun. Program je určen majitelům objektů, které nejsou památkami, ale nacházejí se v městské památkové zóně. Od 2. května přijalo město pět žádostí v celkovém objemu dotačních prostředků 420 tisíc korun.

Pleticha (ČSSD): Na obnovu městské památkové zóny jsme letos přispěli 419,9 tisíci korun
Foto: Archiv LP
Popisek: Lukáš Pleticha

V září město schválilo dotace na dva projekty ve výši 119,9 tisíc korun. Jednou z podpořených žádostí je zhotovení kopie vchodových dveří domu v Podhorské ulici. „Celkové náklady jsou 88 615 Kč, požadovaná dotace je 44 307 Kč,“ říká Iveta Habadová, vedoucí oddělení dotací jabloneckého magistrátu. Nové vchodové dveře do bytového domu budou přesnou kopií se zdobnou kovovou mříží.

Druhým podpořeným projektem je výměna dvou výloh v bytovém domě v Podhorské ulici č. 8 za celkem 151 190 Kč, přičemž dotace činí 75 595 Kč. Nové výlohy o stejné velikosti z izolačního trojskla a v hliníkovém rámu nahradí ty staré z jednoduchého skla v železném rámu.

V červnu letošního roku zastupitelé schválili první tři žádosti o dotaci z tohoto programu v celkové výši 300 tisíc korun. Jednalo se o výměnu oken na evangelické faře v ulici Pod Baštou a v bytovém domě v Opletalově ulici a opravu kamenného zdiva, klempířských a štukových prvků na domě v ulici 28. října.

Program obnovy městské památkové zóny Jablonec nad Nisou pro rok 2017 schválili zastupitelé letos v březnu a v rozpočtu na něj vyčlenili částku 1,5 mil. korun, přičemž žádat je možné o 50% dotaci, maximálně však 100 tisíc korun na jeden rodinný či bytový dům, a to na úhradu nákladů spojených se zachováním a obnovou autentických prvků a konstrukcí, tedy na opravu střechy, výměnu oken, obnovu fasády.

„Stejně jako v loňském roce je program určený pouze pro majitele objektů v městské památkové zóně, které nejsou kulturní památkou, proto nemohou žádat o dotace z Ministerstva kultury. Letos jsme včetně posledních dvou schválených projektů rozdělili částku 419,9 tis. korun,“ připomíná náměstek primátora pro rozvoj města Lukáš Pleticha s tím, že schválené projekty musí být zrealizované nejpozději do konce října 2018.

Bližší informace k Programu jsou uvedeny na webových stránkách města (ZDE) v části Magistrát, sekce Životní situace - Památková péče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…