Poc (ČSSD): Alkoholová strategie pro Evropu a kalorie na lahvích? Mnoho povyku pro nic

03.05.2015 6:31

Vždy mě znovu a znovu překvapí, co českého novináře na dění v europarlamentu zaujme a jak velká míra zjednodušení a nepochopení může následovat.

Poc (ČSSD): Alkoholová strategie pro Evropu a kalorie na lahvích? Mnoho povyku pro nic
Foto: archiv PP
Popisek: Pavel Poc (ČSSD)

Tento týden u mě vyhrává alkoholová strategie EU. Ta, kterou Unie před lety disponovala, vypršela s rokem 2012 a od té doby bohužel žádná neexistuje. Desítky sdružení a asociací už od roku 2011 tlačí na Komisi, aby na nové strategii začala alespoň pracovat. Už jenom proto, že konzumace alkoholu představuje v Evropě stále třetí nejčastější příčinu úmrtí a onemocnění, kterým bylo možné předejít, a je rizikovým faktorem u více než 60 chronických onemocnění, včetně rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a onemocnění jater. Ve věkové skupině 20 – 39 let lze alkoholismu přičíst přibližně 25 % všech úmrtí. Ano, čtete správně, celá čtvrtina případů. Dochází k nim často v souvislosti s dopravními nehodami, násilím či onemocněním jater.

Je tedy pravdou, že jsme dnes o Alkoholové strategii na plénu hlasovali. Je třeba ale také vysvětlit o čem konkrétně. O usnesení připraveném mým domovským Výborem pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin, ve kterém Parlament naléhavě vyzývá Komisi, aby neprodleně vypracovala zprávu, již podle nařízení (EU) č. 1169/2011 měla předložit již v prosinci 2014 a v níž posoudí, zda by se na alkoholické nápoje v budoucnu měl vztahovat požadavek na poskytování informací o složení a nutričním obsahu; domnívá se, že spotřebitelé by měli být o složkách a nutričním obsahu informováni. Komise by ji měla představit nejpozději v roce 2016.

Cílem strategie by mělo být pomoci členským státům se zmírňováním škod souvisejících s alkoholem pomocí shromažďování spolehlivých údajů, posílení prevence a léčby nebo snížení nehod způsobených konzumací alkoholu. Komise již z roku 2014 disponuje průzkumem, jak je to v členských státech s informacemi o zdravotních dopadech konzumace alkoholu, ale zpráva samotná vypracována nikdy nebyla.

Je neoddiskutovatelné, že nepřiměřená konzumace alkoholu se také pojí s obezitou, která je zásadním problémem veřejného zdraví a čtvrtou nejčastější příčinou onemocnění v Evropě, kterým bylo možné předejít. To ovšem neznamená, že se překotně vrhneme se štítkovači do supermarketů a bez ohledu na legislativní proces v EU, začneme láhve novými informacemi označovat. Parlament pouze chce, aby Komise plnila úkoly, které jí členské státy a Parlament uložily evropským zákonem.

Pokud by však i na základě našeho parlamentního usnesení z vlastní iniciativy Komise skutečně alkoholovou strategii připravila, má toto označení mou podporu, protože je ostatně ve shodě s doporučením lékařů a dalších expertů. Tušili jste například, že čtvrt litru vína před spaním má stejně kalorií jako třeba zmrzlina cornetto? Spotřebitel to má právo vědět a následně se svobodně a poučeně rozhodnout.

Je dost podivné, že některé podniky a dokonce část veřejnosti to ani nechce vědět a snaží se zabít v samém zárodku už ono položení otázky, zda je to možné. A proti tomu budu vždycky bojovat. Jistěže se můžeme přít o to, jestli nějaké opatření chceme nebo ne, jistěže musíme o takovém návrhu demokraticky rozhodnout. Ale ohrazovat se už jen proti tomu, aby někdo připravil návrh a prozkoumal, jaké mohou být jeho dopady, to je absurdní.

Bohužel se však obávám, že i přes sílící tlak není daná oblast pro Komisi prioritou. Nemyslím si, že by Komise cokoli řešila dřív, než skončí tříletý projekt Reducing Alcohol Related Harm (RARHA) 2014-2016. Děláme maximum, abychom to změnili, ale zatím je nutné zůstat se silnými prohlášeními při zemi a střízlivě prohlásit, že ze strany médií jde o mnoho povyku pro nic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Poc - profil

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.