Poc (ČSSD): Biodiverzita a klimatické změny bojují o místo ve finančním rámci EU

30.06.2016 10:53

Výbor pro rozpočet Evropského parlamentu včera podnikl velmi zásadní krok. Odhlasoval své stanovisko k revizi Víceletého finančního rámce pro roky 2014-2020, která bude dominovat podzimní a zimní rozpočtové agendě.

Poc (ČSSD): Biodiverzita a klimatické změny bojují o místo ve finančním rámci EU
Foto: archiv PP
Popisek: Pavel Poc (ČSSD)

Úpravu tohoto dlouhodobého plánu nastavujícího hranici jednotlivým položkám každoročního rozpočtu, i těch zaměřujících se na životní prostředí, musí do konce roku představit Evropská komise.

„Jelikož rámec ovlivňuje praktické fungování evropských programů až na sedm let, je velmi důležité, aby do jeho úpravy byly promítnuty všechny důležité politiky a zahrnuty i všechny relevantní evropské instituce,“ vysvětluje proces revize europoslanec Pavel Poc.

Současná situace v Evropě nahrává nepochybně zejména výdajovým položkám zaměřujícím se na řešení migrační krize a investiční únavy. Do návrhu zprávy se však podařilo zahrnout i témata jako ochrana biodiverzity a boj proti klimatickým změnám.

„Protlačení těchto sektorových témat do návrhu nás stálo velké úsilí. Považuji proto za ohromný úspěch, že došlo k jejich schválení,“ říká Pavel Poc, jenž o jejich inkluzi dlouhodobě bojoval. Jeho přesvědčení vychází především z nedávných výsledků přezkumu Evropské strategie v oblasti biologické rozmanitosti, který poukazuje na velmi malý až nedostatečný pokrok.

„Věřím, že se naše úpravy dočkají šťastného konce, a že zprávu finálně posvětí i plenární shromáždění, které o ní bude rozhodovat 7. července 2016“, dodává Pavel Poc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.