Poc (ČSSD): Do nového volebního období nové euromýty

12.07.2014 20:21

Už jsem se chystal propadnout nezdravému optimismu co do mediálních výstupů týkajících se Evropské unie. Chvíli to vypadalo, že dokonce přijdu o svého oblíbeného koníčka - vyvracení euromýtů. Naštěstí naše mediální scéna drkotá ve starých kolejích.

Poc (ČSSD): Do nového volebního období nové euromýty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Poc

Zrození

6. června 2014 vychází v MF DNES článek “Kupte si skafandry, žádají hygienici praktické lékaře”. Mýtus přebírají internetové servery idnes.cz, hasim.cz a tribune.cz. Podle nich si má 7000 praktických lékařů pořídit výbavu, která připomíná klasický vojenský "atombordel", tedy gumové holínky a rukavice, ochrannou kombinézu, uzavřené brýle a obličejovou masku. Nové požadavky prý vycházejí z evropských předpisů z roku 2005. Bloggeři na idnes.cz přitloukají na kříž Evropský parlament a přidávají skafandry a virus ebola. Nakonec 19. června vychází na serveru prvnizpravy.cz článek "Brusel není srdcem civilizované Evropy, ale líhní pitomostí", který definitivně odsuzuje mytický Brusel jako páně všeho zla.

Šedá realita

V roce 1948 vznikla WHO (World Health Organizaton). První Mezinárodní zdravotnická pravidla byla přijata v roce 1969 a na Světovém shromáždění WHO v roce 1995 se členské státy rozhodly tato pravidla aktualizovat. Na aktualizaci pracovala WHO 10 let a v roce 2005 byla nová pravidla (IHR 2005) přijata. Smluvní strany se zavázaly včas ohlašovat nebezpečné nemoci a vyvinout předpoklady ke zjištění, vyhodnocení a reakci na veřejné zdravotnické problémy dřív, než by se staly velkou zdravotnickou krizí. K závazkům se připojilo 195 zemí včetně České republiky.

Česká republika začala závazky vyplývající z IHR 2005 uvádět do praxe od roku 2007. V roce 2011 byl přijat 3. Národní akční plán a Usnesení vlády České republiky č. 15 ze dne 9. ledna 2013, o Směrnici pro jednotný postup při vzniku mimořádné události podléhající Mezinárodním zdravotnickým předpisům (2005) v souvislosti s výskytem vysoce nakažlivé nemoci ve zdravotnickém zařízení poskytovatele zdravotních služeb. Součástí je i doporučené vybavení ochrannými pracovními pomůckami.

Vše při starém

Máme tu tedy mezinárodní dohodu o zdravotnických předpisech z roku 2005 přijatou 195 členskými státy WHO včetně České republiky. Máme tu usnesení České vlády, které uvádí do praxe závazky vyplývající z této dohody. Toto usnesení realizuje česká administrativa na základě české legislativy. Evropská unie v tom nehraje v podstatě žádnou roli, protože v oblasti veřejného zdraví má pouze koordinační nebo podpůrné činnosti. Přesto česká média věc interpretovala negativně a vše "přišila" Evropskému parlamentu a Evropské unii.

Mám ve sbírce nový krásný euromýtus, první v tomto volebním období. Jako vždy celá aféra vychází z přebírání článků bez pokusu o ověření a z neznalosti. Mýtus dál žije vlastním životem, občané kroutí hlavou nad novou "pitomostí z Bruselu". Jako vždy se nikdo ani nepokusil uveřejněné hlouposti opravit a uvést vše na pravou míru.

A pak mají Češi chodit k evropským volbám ….

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.