Poc (ČSSD): Evropa se musí vypořádat se smrtelnými následky vad požární ochrany

03.12.2014 18:43

Více než 4000 lidí každoročně v Evropě zahyne kvůli požáru. K záchraně lidských životů je naléhavě potřeba zlepšit v celé EU požárně bezpečnostní předpisy.

Poc (ČSSD): Evropa se musí vypořádat se smrtelnými následky vad požární ochrany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Poc

Uvádí to Fire Safe Europe (FSEU), organizace apelující na zviditelnění požární bezpečnosti staveb, v Bílé knize, která byla dnes v Bruselu představena.

Zveřejnění Bílé knihy doprovázely schůzky poslanců Evropského parlamentu (EP) s hasiči z Evropské aliance hasičských odborových svazů (EFFUA), kteří vedou kampaň za zlepšení požární bezpečnosti v budovách evropských občanů.

„Dnes je situace taková, že bojujeme spíš s budovami v ohni, než s ohněm v budovách," říká Mikael Svanberg z EFFUA, operační důstojník hasičů s 25letou praxí. "Požáry jsou dnes více nepředvídatelné, větší a nebezpečnější, zatímco stavby jsou složitější a moderní stavební materiály nejsou vždy nutně protipožární. Nikdy nevím, co očekávat, když jsem povolán k požáru a beru tak na sebe mnohem větší riziko."

Český europoslanec Pavel Poc uvádí: "Naléhavě potřebujeme přijmout opatření k záchraně lidských životů. Trávíme 90% našeho času v budovách - bytech, kancelářích a školách - a to je také místo, kde se vyskytuje 90% požárů. Ztráta 4000 životů ročně je nepřijatelná. Vedle těchto tragédií je každý den téměř 200 lidí hospitalizováno kvůli kouři a ohni, zatímco rizika, kterým čelí naši hasiči, dále stoupají."

FSEU Bílou knihou dnes upozornili na to, jak jsou stávající stavební normy a předpisy související s požární ochranou v celé EU zastaralé, roztříštěné a rozporuplné, a to zejména ve veřejných budovách, jakými jsou nemocnice nebo školy.

Například v Německu musí mít délka únikové cesty ve škole k požárnímu východu 10 metrů ve srovnání s 60m v Itálii.

Začátkem letošního roku se 78 poslanců ve volbách do Evropského parlamentu na jaře 2014 zavázalo k podpoře umístit budování požární bezpečnosti do centra politického programu EU.

"Dnes jsme vyzvali všechny poslance Evropského parlamentu, aby na požární bezpečnosti v budovách pracovali," řekl prezident FSEU Barry Lynham. „V padesátých letech by vzplanutí dlouhotrvající požáru trvalo asi 15 minut, ale dnes může být velký požár mimo kontrolu za méně než tři minuty."

"Nyní je více než kdy jindy načase, aby se Evropský parlament probudil a k hrozbě požárů v našich budovách se postavil čelem."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Poc - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…