Poc (ČSSD): Evropané budou moci volat svým přátelům za daleko nižší ceny

16.04.2017 12:47

Pod vedením sociálnědemokratické europoslankyně Miapetra Kumpula-Natri proběhlo v úterý poslední hlasování o právních předpisech, které jsou nezbytné pro zrušení poplatků za roaming. Nespravedlivé poplatky za roaming pro spotřebitele v EU skončí dne 15. 5. 2017. Za hovory a přenos dat tak budou zákazníkům účtovány stejné ceny jako v jejich mateřské zemi.

Poc (ČSSD): Evropané budou moci volat svým přátelům za daleko nižší ceny
Foto: archiv PP
Popisek: Pavel Poc (ČSSD)

„Samozřejmě jsem velmi rád, že od letošního léta namísto vypnutí telefonu při překročení hranic a obrovským účtům za telefon, které následují po návratu domů, budou Evropané moci volat svým přátelům za daleko nižší ceny. Moc mě ale netěší, že Rada, tedy členské země, oproti Evropskému parlamentu tento krok systematicky oddalovala, co se dalo,“ komentuje dlouho očekávané přijetí legislativy europoslanec Pavel Poc, jehož politická skupina Socialistů a demokratů v Evropském parlamentu tvořila v boji za zrušení roamingových poplatků jednu z hlavních hybných sil.

K cenám mobilních operátorů se vyjádřil i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který považuje za nepřijatelné, že mobilní služby jsou v České republice výrazně vyšší, než ve většině zemí Evropské unie. Změnu podle předsedy vlády vyřeší nový zákon o elektronických komunikacích, který přinese zvýšení pravomocí Českého telekomunikačního úřadu. Zrušení roamingových poplatků také způsobilo paniku v telekomunikačních koncernech, které se obávají poklesu příjmů.

„Rušení nadhodnocených roamingových poplatků není populární ani u jednoho z evropských operátorů, kteří si byli mimo jiné schopni zajistit možnost vyjednání výjimky u regulátorů. To v případě, že by byl tlak na ceny příliš velký. Budu proto pevně doufat, že národní regulátoři v budoucnu upřednostní zájem spotřebitele nad zájmy velkých koncernů,“ dodává Poc.

Velkoobchodní cenové stropy, které byly dohodnuty jsou následující

  • 0,85 Kč za minutu volání
  • 0,27 Kč za textovou zprávu
  • 205 Kč za gigabyte dat, který se do roku 2022 sníží až na 68 Kč

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.