Poc (ČSSD): Evropská komise chce stíhat Českou republiku kvůli migraci

14.06.2017 15:14

Evropská komise publikovala zprávu o pokroku v přerozdělování migrantů dle dohodnutých kvót z roku 2015. Oznámila, že s Českem zahájí řízení kvůli porušení evropské legislativy.

Poc (ČSSD): Evropská komise chce stíhat Českou republiku kvůli migraci
Foto: archiv PP
Popisek: Pavel Poc (ČSSD)

Evropská unie zvládla dosud relokovat 20.869 migrantů, tak zní poslední hodnocení plnění relokačních kvót, na kterých se před téměř dvěma lety shodli zástupci členských zemí. Proti nástroji, který má v rámci Unie přesunout až 160.000 žadatelů o azyl, protestovalo tehdy pouze Česko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko.

„Ačkoliv komisař Avramopoulos vyzdvihuje zvýšení tempa relokací v průběhu posledních pěti měsíců, pravda je taková, že mechanismus není funkční. Kdyby byl, neocitli bychom se v situaci, kdy jej řádně neimplementují ani státy, které za ním původně stály,“ popisuje obsah zprávy europoslanec Pavel Poc.

Česká republika, jež dosud převzala 12 migrantů, se momentálně ocitla po boku Polska a Maďarska. Tedy zemí, které dle Komise nedostávají svým závazkům a bude s nimi proto zahájeno oficiální řízení kvůli porušení evropské legislativy. Česko finančně podporuje země, ze kterých migranti přicházejí, stejně tak Itálii a Řecko. Navíc je Česká republika jedna z nejaktivnějších zemí v nasazování svých policistů a vojáků v rozvojových státech. Zahájení řízení může později vést až k značným pokutám, pokud ČR nezmění svůj přístup. Na ten bude Komise až do září apelovat.

„Evropská komise se pouští na velmi tenký led. Chápu, že se urychleně snaží najít jednoduché řešení velmi komplikované situace a zachovat si přitom svou tvář. Sama ale vidí, že stojí na kraji propasti. To, jestli přepadne, do značné míry určí i Evropský soudní dvůr, který se momentálně věnuje žalobě Slovenska i Maďarska, jenž s povinnými kvótami rovněž nesouhlasí,“ dodává Pavel Poc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.