Poc (ČSSD): Glyfosát má během pěti let úplně zmizet z evropského trhu

25.10.2017 17:29

Evropský parlament ve Štrasburku schválil usnesení českého europoslance Pavla Poce, které odmítá obnovení licence pro nebezpečný glyfosát. Výbor pro životní prostředí a veřejné zdraví (ENVI) už minulý týden podpořil Pocovu námitku k tomuto návrhu. Dnes jí dal zelenou celý Parlament.

Poc (ČSSD): Glyfosát má během pěti let úplně zmizet z evropského trhu
Foto: archiv PP
Popisek: Pavel Poc (ČSSD)

Nejpoužívanější herbicid na světě známý předevš ím jako produkt Roundup společnosti Monsanto je podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC) a Světové zdravotnické organizace (WHO) potenciálně karcinogenní. O jeho používání se od roku 2015 rozhoduje i v rámci EU.

Původní návrh na patnáctileté obnovení licence se setkal s vlnou kritiky, oficiální námitkou Evropského Parlamentu i nesouhlasem některých členských států. Nyní je na stole návrh na prodloužení licence o deset let a lhůta, v rámci které je potřeba rozhodnout se krátí – je to totiž už 15. prosince tohoto roku. Parlament proto musel stihnout odhlasovat svou pozici v mimořádn ě krátkém čase. Přesto se podařilo prosadit velmi silné usnesení, které je jasným signálem pro Komisi i členské státy.

„V Parlamentu jsme vyhráli důležitý boj proti nadnárodním zájmům, boj o zdraví nás všech a o na še životní prostředí. Je to historické rozhodnutí, které reflektovalo výzvy občanů a ukázalo, že Evropský parlament je opravdu demokratickou institucí schopnou najít kompromis."

Pocova námitka reaguje na Evropskou občanskou iniciativu požadující „Zákaz glyfosátu a ochranu lidí a životního prostředí před toxickými pesticidy,“ pod kterou se podepsalo už více než 1,3 milionu Evropanů. „Už to samo o sobě by měl být pro Komisi důvod celou záležitost znovu a důkladně prošet řit a navrhnout takový text, který by měl u členských států šanci získat kvalifikovanou většinu," doplňuje Poc.

Parlament požaduje okamžitý zákaz neprofesionálního používání glyfosátu a zákaz používání na veřejných prostranstvích, například v parcích, zahradách nebo hřištích. Zdůrazňuje také zákaz používání glyfosátu před sklizní. Ze zemědělského sektoru by pak měl postupně zmizet během pěti let a nová licence by mu už neměla být v budoucnu udělena. Zástupci členských států ale dnes rozhodování o osudu glyfosátu odložili na neurčito.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…