Poc (ČSSD): Mučení CIA aneb Které západní hodnoty chceme bránit?

17.06.2016 16:39

Mám pro vás dvě zprávy – jednu dobrou a jednu špatnou. Kterou chcete slyšet jako první? Obvykle bývá zvolena ta špatná, ať to máme co nejrychleji za sebou. Já teď pořadí prohodím.

Poc (ČSSD): Mučení CIA aneb Které západní hodnoty chceme bránit?
Foto: archiv PP
Popisek: Pavel Poc (ČSSD)

Dobrou zprávou je, že naše, západní/evropská/euroatlantická/židovsko-křesťanská (nehodící se škrtněte) společnost do značné míry ctí transparentnost, nezávislost a úctu před zákonem. Jasně, má to své mouchy, ale nicméně jsme stále neuvěřitelně svobodnou společností a těšíme se nejvyšší úrovně demokracie, o jaké se mnohým z nás před třiceti lety ani nesnilo. Zlá zpráva (pro některé) je, že tato úroveň svobody umožnila, aby vyplavaly na povrch informace, které bývají v autoritářských režimech drženy přísně pod pokličkou.

Mezi tyto informace patří i to, že americká rozvědka CIA nelegálně zadržovala evropské občany podezřelé z páchání a přípravy teroristických činů a odváděla je na území USA, obvykle pod velice pochybným právním režimem, za aktivní pomoci a účasti jednotlivých členských zemí EU. Není si potřeba dělat iluze o tom, že s takto zadrženými lidmi bylo zacházeno v rukavičkách. Zpráva amerického Senátu poukázala na širokou paletu mučících metod používaných CIA a především na skutečnost, že aplikace „rozšířené formy výslechu“, jak CIA eufemisticky mučení nazývá, není efektivnější než tradiční formy výslechu. Nemluvě o tom, že mučení byli podrobeni i lidé, u kterých jakákoliv návaznost na teroristy nebyla prokázána. Jinými slovy – CIA mučila a možná i teď mučí, také nevinné civilisty.

Evropský parlament v průběhu svého červnového zasedání schválil velmi těsnou většinou hlasů zprávu kritizující účast evropských států při pochybném vydávání osob do rukou CIA, kde jsou následně mučeni. Před tím, než jsem tuto zprávu podpořil, jsem nad daným tématem dlouze přemýšlel. Je mi jasné, že skuteční teroristé a jejich podporovatelé se dopouštějí odporných činů. Nemyslím si, že je třeba s nimi zacházet v rukavičkách, nejsem přesvědčen o možném pokračování příliš tolerantní politiky některých západoevropských zemích. Při tom všem si ale nemyslím, že účel světí všechny prostředky.

Ano, k terorismu musíme být tvrdí, nesmlouvaví, nekompromisní. Jenže i vyšetřování US Senátu došlo k závěru, že ono prováděné mučení v zásadě takové informace nepřineslo. Soud, trest, přísný trest, nejvyšší trest, to všechno ano. Ale mučení, postupy mimo současně platného práva, to už ne. Tohle jsme přece v Evropě měli v historii několikrát. To, že jsme v rámci vlastní společenské evoluce dospěli k odsouzení mučení, jako státem používaného nástroje, je v důsledku toho, že jsme žili ve společnosti, kdy stát mučil vlastní občany absolutně disproporčně k možným výsledkům. Státní monopol na mučení se snadno zvrhává a nevím jak vy, ale já si určitě přeji žít v takové zemi, kde historicky přežité formy státního násilí nejsou nadále používány.

Proto odsuzuji mučení CIA, i když prováděno (chci tomu věřit) ve jménu ochrany bezpečnosti občanů. Často slýchám od občanů u nás doma v ČR, jak je i ve světle migrační krize nevyhnutné bránit naše – západní – hodnoty, které jsme tak dlouze budovali. Ano, souhlasím, uplatňujme vše, co náš právní řád připouští, bez výjimek, bez nemístné tolerance, striktně a razantně. Ale pořád nezapomínejme, že jednou ze základních hodnot je právě úcta k životu jednotlivce a rovný přístup k právu. Užívání mučení jednoznačně mezi tyto hodnoty nepatří a my bychom ho prostě podporovat ani tolerovat neměli. Jsem opravdu rozčarován, že někteří europoslanci hlasovali proti zprávě odsuzující nezákonné mučení prováděné CIA ke všemu ne doma, ve Státech, ale na Evropském území. Ostatně doma v USA by s nimi patrně Kongres zle zatočil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…