Poc (ČSSD): Pesticidy a zdraví evropských včel - jak postupuje můj projekt?

02.02.2019 17:17

Před časem jsem publikoval informaci o pilotním projektu, který jsem sám navrhl. Jak to momentálně s iniciativou, která má pomoci vyhodnotit dopad kontaminantů v životním prostředí na evropské včely vypadá?

Poc (ČSSD): Pesticidy a zdraví evropských včel - jak postupuje můj projekt?
Foto: archiv PP
Popisek: Pavel Poc (ČSSD)

Evropská komise v polovině roku 2018 vyhodnotila nejlepší žádost o grant a v jeho závěru spolupodepsala dohodu s konsorciem z několika evropských zemí.

Koordinátorem se stal doktor Jef van der Steen, bývalý vědec nizozemské Univerzity ve Wageningen, kterému sekunduje doktor Ivo Roessink, odborník nejen na opylovače, ale i na vodní ekologii, problematiku pesticidů a toxikologii.

Od úplného počátku projektu jsem se snažil o zapojení českých vědců, v čemž mi koordinátor vyšel vstříc. Co mi radost trochu zkazilo, byla skutečnost, že se bohužel zástupci z české Akademie věd rozhodli nepřipojit. Stejně se rozhodlo i Slovensko. Konsorcium tedy tvoří univerzity, výzkumné ústavy a asociace z následujících zemí: Nizozemsko, Rakousko, Řecko, Velká Británie, Portugalsko, Španělsko, Dánsko, Irsko, Francie a Belgie.

V průběhu letošního roku vědci plánují vytvořit protokol/nástroj na monitoring pesticidů, který v následujícím roce mohou aplikovat v zemích zapojených do výzkumu.

Doufám nicméně, že projekt bude úspěšně implementován a pomůžeme mu následně i do ostatních evropských zemí, včetně té naší. Podruhé bychom si neměli nechat ujet vlak.

Nové informace o projektu můžete sledovat na webové stránce ZDE.

Pavel Poc

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Oborná (ANO): Nikoho netěší, že do Prahy znovu dorazí traktory. Ale ministr jen slibuje

23:07 Oborná (ANO): Nikoho netěší, že do Prahy znovu dorazí traktory. Ale ministr jen slibuje

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k protestům zemědělců.