Poc (ČSSD): Pozdě, ale přece. Návrh evropského rozpočtu je na stole

03.07.2016 20:19

Evropská komise představila Evropskému parlamentu návrh rozpočtu Unie pro rok 2017. Na rozpočtová čísla jsme v důsledku britského referenda čekali mnohem déle než obvykle.

Poc (ČSSD): Pozdě, ale přece. Návrh evropského rozpočtu je na stole
Foto: archiv PP
Popisek: Pavel Poc (ČSSD)

Komise ve srovnání s minulým rokem rozpočet nepatrně navýšila, a to ze 155 na 157,7 miliard eur. Tematicky se ale potvrdila očekávání a Komise se zaměřila především na další podporu hospodářského růstu, zaměstnanosti a samozřejmě na boj proti uprchlické krizi.

Rozpočtovou realitu ale odráží spíše samotná výše prostředků, které Komise na uvedené priority plánuje vynaložit, a tu považuji bohužel za velmi nízkou. Hodnotu platebních prostředků, tj. těch financí, o kterých Komise předpokládá, že budou z rozpočtu skutečně čerpány, totiž snížila na 135 miliard eur. Znamená to mimo jiné, že členské státy nestíhají včas implementovat programy politiky soudržnosti, a že mohou nastat komplikace při realizaci stanovených cílů. V důsledku to také může způsobit problémy při realizaci plateb z evropského rozpočtu v delším časovém horizontu.

V souvislosti s růstem české ekonomiky také došlo k plánované technické úpravě nastavení kohezní politiky. Ačkoliv jsme zaznamenali snížení příjmu, Česká republika samozřejmě bude i nadále čistým příjemcem prostředků z evropského rozpočtu. Reálně tento krok vypovídá o tom, že Česko zvládlo krizové období přečkat lépe než ostatní země.

Komise dále navrhla zvýšit závazky u programů na ochranu životního prostředí, veřejného zdraví a bezpečnost potravin. To z pohledu místopředsedy výboru zaměřujícího se právě na tyto sektorové politiky velmi vítám. Zároveň však považuji za znepokojující pokles platebních prostředků, který je patrný právě u dvou posledních priorit.

Na Evropský parlament nyní čeká nelehký úkol, a to ověřit, co za všemi navrhnutými pohyby i čísly stojí a obhájit parlamentní pozici vůči Radě. Jen velmi nerad bych viděl, kdyby z krátkozrakosti došlo k ohrožení programů k ochraně našeho zdraví a prostředí, kterým jsme obklopeni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice