Poc (ČSSD): Proč udržovat korunu při životě?

15.02.2016 19:10

Ostrov obklopen eurozónou nemající vliv na klíčová rozhodnutí. Pravděpodobně neexistuje trefnější a zároveň černější scénář budoucí role České republiky v Evropské unii, než jaký nedávno nastínil tajemník pro evropské záležitosti.

Poc (ČSSD): Proč udržovat korunu při životě?
Foto: archiv PP
Popisek: Europoslanec Pavel Poc (ČSSD)

Obavu o reálnosti tohoto scénáře v mých očích bohužel jasně podporuje zpočátku téměř neexistující debata o zavedení společné měny, která však v posledních dnech začala zběsile oscilovat mezi ekonomickými důvody a politickými proklamacemi.

Ať se to pravicovým politikům, řídících se klausovskou hypotézou o tom, že euro je politickým projektem, líbí anebo ne, je třeba říci, že společná měna je nejen realitou, ale nadto i podmínkou optimálně fungujícího jednotného trhu. Trhu, který byl nám všem zatím ku prospěchu.

Odpůrci společné měny se ohánějí argumentem o ekonomické nestabilitě eurozóny.  Poukazují na Řecko a jiné jižní státy, které dle nás neumí hospodařit anebo minimálně ne tak dobře jako my. Ano, sám jsem nedávno upozornil na nedostatek měnové unie, se kterým se tato skupina potýká, a která doteď doplácí na to, že političtí zástupci v době jeho vzniku dopustili, aby seskupení získalo na jedné straně nohu obra, v podobě monetární politiky, a na druhé liliputa, tj. té fiskální. Faktem je, že ono kulhání se dlouhodobým tlakem na Radu snažíme co nejdříve a nejlépe odstranit.

A ano, bude nutná stabilizace eurozóny, která není a nebude zadarmo. Do Evropského stabilizačního mechanismu, tzv. eurovalu, bude Česko muset přispět několik desítek miliard eur. Neměli bychom si ho však mylně představovat jako dárek státům nezvládajícím své hospodaření či bankovní systém.  Půjde jednoznačně o mechanismus úročené půjčky. Navíc nemůžeme vyloučit, zda jednou třeba nebudeme nějakou pomoc potřebovat i my. Je dobré si uvědomit, že zdaleka nemusí jít jen o propad ekonomiky, ale třeba také o promyšlený spekulativní útok proti měně nebo zemi. Euro se takovému útoku ubránilo, ale naše koruna bude proti útoku opravdu silného spekulativního fondu zcela bezbranná. 

Česká psychóza ze zavedení eura se hodí bankám i velkokapitálu. Zejména proto, že na procesu směnných kurzů, na spekulacích s nimi, lze snadno, rychle a patřičně vydělat. Domácí měna a zahraniční valuty vyhovují navíc i České národní bance. Není příjemné vydat státní dluhopisy a pak si jejich kupon zaplatit jediným administrativním opatřením? Co je nám po drobných střadatelích a jejich  výnosech z vkladů? Koruna může být i v zájmu některých zaměstnavatelů, jejichž zaměstnanec si tak nedokáže dobře a rychle srovnat, kolik si vydělává on, a kolik se bere ve stejné profesi a pozici v jiné zemi. Stejná logika funguje koneckonců i pro (ne)možnost reálně porovnávat ceny identického zboží v Česku a zahraničí, kde je toto zboží často kvalitnější. Také pojišťovny si mnou ruce, protože pokud někdo dělá obchody, ve kterých se nemůže dvojí měně vyhnout, je nucen se pojistit proti kurzovému riziku.

Realita, kterou ne všichni chtějí zdůrazňovat, je dnes taková, že většina firem stejně vede účty jak v českých korunách, tak i v eurech. Proto by pro ně přijetí společné měny znamenalo zmírnění nejen finanční, ale i administrativní zátěže. Přijetí eura dnes v podstatě nebrání nic. Snad kromě strachu části politické scény v době sílících nacionalistických nálad.

Je snadné říkat, že euro je německý projekt a nástroj k ovládnutí Evropy, že je cestou, jak ztratit nejen suverenitu, ale i naší zatímní prosperitu, klid a jistoty. Kdo bude za nacionální mlhou hledat, že o 10 procent peněz na vkladech a na výplatách ho škrtem pera připravila vlastní národní banka, anebo že česká monetární politika v dnešním propojeném světě zkrátka nemůže být plně autonomní.

Absenci stanovení horizontu vstupu do měnové unie považuji za velmi špatnou. Darmo říkat, že v případě přijetí eura nás nikdo neokrade, že se jako Česká republika nikam nemůžeme přestěhovat, že naši největší obchodní partneři platí eurem, a že naše ekonomika je propojená se světem a její růst je závislý na obchodních partnerech z eurozóny. V zájmu české ekonomiky je očividně maximální kompatibilita.

Nemohu si pomoci, ale vzhledem k daným skutečnostem musím vyslovit tezi. Tezi možná šílenou, ale co když pravdivou. Neexistuje koruna stále i proto, že velkokapitálu a státu usnadňuje okrádání národa? Jak dlouho se někomu bude dařit prodávat nacionalismus, který to vše zakrývá?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie