Poc (ČSSD): Rozpočet EU 2017? Podpora ekonomiky, mladých i vnější politika

21.11.2016 11:41

Dlouho očekávané hlavní črty evropského rozpočtu na příští rok jsou známy. V průběhu předešlé noci se na jejich podobě dohodli zástupci Evropského parlamentu, Komise i členských států. Unie tak bude moci hospodařit se 158 miliardami eur, tedy s více než 4 biliony korun.

Poc (ČSSD): Rozpočet EU 2017? Podpora ekonomiky, mladých i vnější politika
Foto: archiv PP
Popisek: Pavel Poc (ČSSD)

Na Evropskou unii se momentálně obrací hodně očí. Očekává se od ní stimulus evropského hospodářství, vědy, podpora sociálních, environmentálních či infrastrukturních projektů, řešení migrační krize i bezpečnosti. K zodpovězení otázky, odkud mají prostředky na financování všech opatření přijít, se však má málokdo. Zejména pak v případě, kdy se země brání potřebě přejít na nový, samostatnější způsob financování.

Letošní smírčí vyjednávání se tak neslo v podobném duchu jako i ta minulá podobající se nekonečnému boji i o poslední kus stébla trávy. Po 15 hodinách jsme se na základě dobré práce zpravodaje dokázali posunout dál. Budoucí rozpočet bude ve znamení následujících čísel: 158 a 134,5 miliard eur určených na závazky a platby.

Zejména díky úsilí naší politické skupiny se tedy rozpočet dostal do výše podobné, v jaké ji navrhla sama Evropská komise. Ačkoliv ještě nejsou známa všechna detailní čísla, je již teď jasné, že se posílení dočkají následující: vědecký program Horizont 2020, COSME pro malé a střední podniky, CEF posilující infrastrukturu, Nástroj na podporu zaměstnanosti mladých a Erasmus+ zvýhodňující studenty, ostatní vzdělávací subjekty i dobrovolníky. V kontextu migrační krize se více prostředků dočká také rozvojová a vnější politika.

Rozpočet musí 29. listopadu finálně schválit ještě zástupci členských zemí a následně i Evropský parlament, jehož hlasování proběhne během závěrečného prosincového plenárního zasedání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.