Poc (ČSSD): Smyčka kolem daňových podvodníků se utahuje

10.06.2016 12:58

Evropský parlament dosáhl dvou dohod v boji proti daňovým únikům. Potvrdil tím znovu svou pověst bojovníka za daňovou spravedlnost a obhájce zájmů evropských občanů.

Poc (ČSSD): Smyčka kolem daňových podvodníků se utahuje
Foto: archiv PP
Popisek: Pavel Poc (ČSSD)

První zpráva cílí na ukončení nelegálních daňových praktik tím, že upřesňuje závaznou definici podmínek usazení nadnárodních společností v jednotlivých zemích. Jejich zneužívání totiž každoročně stojí státní rozpočty evropských zemí, tedy i běžné daňové poplatníky, neuvěřitelné 3 až 6,5 biliony korun.

„V konkrétních číslech to znamená, že bychom z této částky mohly splatit deficit našeho státního rozpočtu téměř stokrát. Kdyby nedocházelo k  únikům, znamenalo by to také, že by Evropská unie mohla bezproblémově investovat chybějící prostředky do potřebné ochrany svých hranic a zajištění bezpečnosti,“ dává situaci do aktuálního kontextu europoslanec Pavel Poc.

Legislativa dále požaduje vytvoření potřebné černé listiny daňových rájů, která by byla sdílena všemi členskými státy, vyjasnění často zneužívané patentové legislativy a praktik poskytování půjček mezi subjekty stejné nadnárodní společnosti.

Druhá dobrá zpráva se týká oficiálního ustanovení výboru, který bude vyšetřovat skandál Panama leaks, a jehož práce, doufejme, povede k zvýšení transparentnosti a sankcím pro podniky a jejich prostředníky.

„Zisky musí být placeny tam, kde jsou vytvářeny. Doufám, že nás zástupci zemí konečně uposlechnou a přestanou s praktikami, které nejsou nic jiného než neospravedlnitelné okrádání svých sousedů,“ komentuje Pavel Poc a dodává, „i když se to možná nezdá, podvodné daňové praktiky se netýkají jen několika exotických ostrovů, je do nich aktivně zapleteno hned několik zemí Evropské unie.“

Jak moc vážně situaci v Evropě bere Slovensko, bude moct tato země dokázat už od příštího měsíce. Boj proti daňovým únikům je jedním z jeho priorit v předsednictví v Radě Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.