Poc (ČSSD): Trumpova vláda táhne USA do minulosti

17.06.2017 20:19

Na žádost socialistů a demokratů Evropský parlament debatoval o rozhodnutí amerického prezidenta Trumpa opustit Pařížskou dohodu o klimatu (COP21). V diskusi frakce S & D zdůraznila, že Evropa musí převzít vedoucí úlohu v boji proti změně klimatu a posílit klimatické aliance s partnery po celém světě.

Poc (ČSSD): Trumpova vláda táhne USA do minulosti
Foto: archiv PP
Popisek: Pavel Poc (ČSSD)

Po rozpravě následovalo hlasování o sdílení úsilí, což je klíčový právní předpis pro provádění dohody COP21, která pokrývá 60 % emisí skleníkových plynů v EU. Pokroková koalice pod vedením Socialistů a demokratů vydala zprávu, která má ambice snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů v odvětví dopravy, zemědělství a stavebnictví o 30 % ve srovnání s úrovní roku 2005.

Oznámení prezidenta Trumpa, že se USA vzdaly dohody o klimatu v Paříži, vyvolaly protesty po celém světě. A to doslova. Například 71 % amerických občanů se hlásí ke globální dohodě a chápou ji jako nutnost, a progresivní americká společnost naopak chce urychlit klimatickou politiku. Trump tak táhne USA do minulosti, přes protesty „svých" občanů. Evropská unie se proto musí stát lídrem v boji proti změně klimatu a navazovat úzkou spolupráci se stejně smýšlejícími městy, regiony a státy po celém světě.

„Předstírat si, že klimatická změna neexistuje, by bylo přinejmenším neopatrné. Pro zachování naší civilizace prostě potřebujeme určitý stav klimatu planety. Už dnes lze všude na planetě vidět následky klimatické změny, od stoupání hladiny oceánu, po výkyvy lokálního počasí až po narůstající migrační tlaky. Když budeme zavírat oči a neuděláme nic ani pro přizpůsobení ani pro zmírnění našeho vlastního negativního vlivu, budou naše děti mít výrazně větší problémy naž jakým dnes čelíme my. Pařížská dohoda dává určitou naději a naštěstí se zdá, že Trump zůstal sám, nepodpořila ho ani Čína. EU v této otázce vždycky byla vpředu a doufám, že to tak zůstane. Nedělat nic není řešení.", říká Pavel Poc, místopředseda ENVI.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.