Poc (ČSSD): Trváme na vymýcení tzv. krvavých konfliktních nerostů

12.03.2015 9:07

Frakci socialistů a demokratů se tento týden na štrasburském jednání Výboru pro rozvoj (DEVE) podařilo při speciálním hlasování o stanovisku k legislativě o tzv. konfliktních nerostech prosadit ambicióznější a závaznou variantu znění.

Poc (ČSSD): Trváme na vymýcení tzv. krvavých konfliktních nerostů
Foto: archiv PP
Popisek: Europoslanec Pavel Poc (ČSSD)

Frakci socialistů a demokratů se tento týden na štrasburském jednání Výboru pro rozvoj (DEVE) podařilo při speciálním hlasování o stanovisku k legislativě o tzv. konfliktních nerostech prosadit ambicióznější a závaznou variantu znění, které apeluje na zákaz použití cínu, tantalu, wolframu a zlata ve výrobcích prodávaných v Evropě.

Evropská unie v současné době zvažuje zavedení evropského systému pro snížení financování ozbrojených skupin. A právě chystaný právní rámec má zabránit tomu, aby ozbrojené skupiny v konfliktních a rizikových oblastech světa financovaly své aktivity z těžby a prodeje nerostů.

Předseda české delegace europoslanců v S&D frakci Pavel Poc k problému říká: "Vlastníci běžných spotřebičů by byli u nás zděšení, kdyby věděli, odkud pocházejí nerostné suroviny obsažené v jejich ledničkách, pračkách, myčkách nebo mobilech. Mám tím na mysli jasné důkazy o využívání násilí a otrocké práce v těžebních dolech ze strany ozbrojených skupin v oblastech konfliktů, které si následně prodejem vytěžených nerostů obstarávají finance na své aktivity.“

„Nesmíme před tímto nelidským počínáním zavírat oči. EU by měla jít příkladem. Je třeba nastavit závazný právní rámec a dohlédnout na průhlednost dodavatelského řetězce, aby se do Evropy nerostné suroviny, které jsou doslova zbrocené krví, vůbec nedostaly,“ dodává Poc.

V zájmu zprůhlednění dodavatelského řetězce, zjednodušení odpovědného dobývání nerostů a zvýšení společenské odpovědnosti subjektů zabývajících se tavením a rafinací chce EU každoročně zveřejňovat seznam zodpovědných subjektů v EU i na celém světě. V Unii působí přes 400 dovozců cínu, tantalu, wolframu, zlata a jejich rud, což z ní činí jeden z největších světových trhů.

Hlavním výborem pro vypracování příslušné zprávy, která se bude následně hlasovat na plénu Evropského parlamentu je Výbor pro mezinárodní obchod (INTA).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Poc - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…