Poc (ČSSD): U roamingu je postup Rady výsměchem do očí evropských občanů

12.03.2015 13:30

Není divu, že se po tom, co minulý týden členské státy EU v Radě rozhodly o odložení zrušení roamingových poplatků nejméně do roku 2018, tedy o tři roky později, než poslanci Evropského parlamentu schválili, zvedla vlna negativních emocí a kritiky.

Poc (ČSSD): U roamingu je postup Rady výsměchem do očí evropských občanů
Foto: archiv PP
Popisek: Europoslanec Pavel Poc (ČSSD)

Pro návrh, který slíbil evropským občanům volání v zahraničí zdarma již od prosince tohoto roku, zvedl tehdy ruku i český europoslanec Pavel Poc. Kroky Rady ostře kritizuje: „Rozhodnutí Rady vnímám jako políček evropské demokracii. Nejde jen o průtahy a oddalování zrušení roamingu, ale také o jasné oslabení opatření ve věci síťové neutrality.“

Síťová neutralita zajišťuje dodržení principu otevřeného internetu, který má zůstat svobodnou platformou pro volný přístup k novým službám, inovacím nebo k výměně informací. Pavel Poc vyjádřil své obavy: „Nerad bych se dočkal toho, že mi bude poskytovatel připojení ovlivňovat, na jaké weby se můžu přihlašovat a které služby smím používat. O vědomém zvýhodňování některých konkrétních služeb nemluvě. Nejde o nic méně než o práva evropských spotřebitelů. Členské státy to ale zjevně nechává chladnými.“ 

Zatímco Evropský parlament loni vyzval k osvobození veškerých roamingových poplatků v rámci EU jak u telefonních hovorů, tak u přenosů dat, členské státy chtějí zpoplatnit jakoukoliv telefonní nebo datovou službu přesahující 5 MB. Pro představu si v takovém objemu můžete poslat 4 obrázky, podívat se na 1,5 minuty trvající zprávy v nízké kvalitě nebo jen 30 sekund v jejich vysoké kvalitě. U neutrality sítí sice ministři členských států chtějí i nadále řešit výměnu dat nediskriminačním způsobem, ale zůstává nejasné, jak toho má být dosaženo.„Je to obrovský rozdíl oproti našim požadavkům a výsměch do očí evropských občanů,“ hodnotí představený záměr europoslanec Poc.

Rada jde na ruku nadnárodním společnostem

Podle Poce jde Rada zkrátka na ruku nadnárodním telekomunikačním koncernům. Na tento jev ostatně upozorňuje již poněkolikáté a objevuje se v mnoha dalších případech. „Je to stále dokola. Ať už se podíváme na Transatlantickou obchodní dohodu, stále nepřijatou legislativu o endokrinních disruptorech nebo teď aktuálně roaming a síťovou neutralitu. Můžeme se v Evropském parlamentu snažit, jak chceme, ale pokud opakovaně staví Rada zájmy průmyslu a velkých hráčů nad zájmy běžných občanů, je to nehoráznost,“ zlobí se Poc.

Vydává se snad Evropa stejnou cestou jako USA?

Pavel Poc se na problém dívá z širšího pohledu: "Princetonská studie zjistila, že v USA v podstatě skončila demokracie, protože zdejší Kongres dvacet let schvaluje zákony na základě požadavků průmyslu, nikoliv ve prospěch veřejnosti.“ Citovaná analýza ukazuje, že ekonomické elity a organizované skupiny zastupující obchodní zájmy mají podstatný dopad na nezávislou americkou vládní politiku, zatímco běžní občané a zájmové skupiny zastupující široké masy mají malý nebo dokonce žádný vliv. Autoři studie konkrétně zkoumali 1779 politik přijatých vládou během let 1981 a 2002 a ze srovnání vyplynulo, že většina přijatých zákonů se místo s představami veřejnosti shoduje s postoji ekonomické elity.Na základě vlastních zkušeností se tedy Poc ptá: „Vydali jsme se snad v EU stejnou cestou oligarichie?"

Děláme, co můžeme

Zítra v pátek 13. března se v Bruselu schází a zasedá Rada ministrů pro dopravu, telekomunikaci a energetiku. Skupina poslanců Evropského parlamentu včetně Poce jim minulý týden v reakci na avizované úpravy zaslala dopis, ve kterém se jasně ohrazuje proti chystaným změnám, upozorňuje na riziko oslabení ochrany spotřebitele, ohrožení otevřené konkurence a obecně na negativní dopad pro fungování nejen telekomunikačního, ale také digitálního trhu. „Udělali jsme a děláme, co můžeme, abychom dostáli slibu evropským občanům, že budou volat v zahraničí zadarmo. Pokud se tak ke konci letošního roku nestane, je na veřejnosti, aby se ptala svých vládních představitelů, kde se stala chyba,“ uzavírá Poc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Poc - profil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice