Poc (ČSSD): Unijní rozpočet v roce 2018 - jen zaměstnanost a růst nestačí

07.03.2017 12:43

Europoslanci pracující na rozpočtu Evropské unie schválili pokyny upravující jeho budoucí podobu. Unie tak musí brát v potaz zaměstnanost, bezpečí, ale i ochranu zdraví a životního prostředí. Zejména zahrnutí posledních dvou témat je úspěchem europoslance Pavla Poce.

Poc (ČSSD): Unijní rozpočet v roce 2018 - jen zaměstnanost a růst nestačí
Foto: archiv PP
Popisek: Europoslanec Pavel Poc (ČSSD)

Vyjednávání o podobě příštího unijního rozpočtu mohou pomalu začít. Oficiální zelenou jim dal Výbor pro rozpočet Evropského parlamentu, který schválil obecné pokyny pro přípravu rozpočtu pro rok 2018.

„Návrh zprávy byl vytvořen rumunským europoslancem Muresanem ze skupiny křesťanských demokratů. Zdaleka však obsahově nevyhovoval současným potřebám, a to, přestože zmiňoval důležitost tvorby pracovních míst, vědy, malé a střední podniky, či řešení migrace a bezpečnosti,“ komentuje hlasování zahrnující až 272 pozměňovacích návrhů europoslanec Pavel Poc.

Zpráva požaduje i bezpečné a kvalitních potraviny

Pocovi se podařilo do zprávy prosadit několik zásadních návrhů žádajících rozpočet ve znamení udržitelnosti, ochrany biodiverzity a boje proti změně klimatu. „Evropská unie svým podpisem Strategického plánu pro ochranu biodiverzity Organizace spojených národů a Pařížské dohody přijala jasný finanční závazek, je proto nemyslitelné, abychom přihlíželi snižování výdajů či nerespektování daných výdajových prahů,“ říká Pavel Poc. Díky jeho dalším pozměňovacím návrhům na poli zemědělské politiky nyní zpráva požaduje i zajištění bezpečných a kvalitních potravin.

Ačkoliv pokyny neobsahují detailní čísla ani přesné rozpočtové položky, jsou po plenárním schválení důležitým dokumentem, kterým se řídí Evropská komise při sestavování nového rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…