Poche (ČSSD): Je potřeba chránit evropský průmysl před levným dovozem z Číny

24.05.2016 6:28

Evropská Unie čelila v minulých týdnech velké výzvě, která se týkala našich obchodních vztahů s Čínou. Abychom lépe pochopili, proč právě letos se Evropský parlament zabýval tímto tématem, musíme se podívat více do historie.

Poche (ČSSD): Je potřeba chránit evropský průmysl před levným dovozem z Číny
Foto: red
Popisek: Miroslav Poche

Když byla Čína v roce 2001 přijata do Světové obchodní organizace (WTO), byla podepsána zvláštní ujednání o jejím začlenění. Čína musela splnit stanovené podmínky, např. implementovat metodiky pro výpočet dumpingu, a to vše za 15 let od podepsání protokolu o přistoupení. A právě 11. prosince 2016 uplyne lhůta, během které se Pekingu nepodařilo splnit pět klíčových kritérii pro udělení statutu tržní ekonomiky.

V současné době jsme ve stavu, kdy Čína není ochotná nechat vnější subjekty zkontrolovat, zda nedochází k dumpingu, tj. k prodeji zboží za hranicemi pod výrobními náklady. Za těchto podmínek si nemůžeme dovolit otevřít naší ekonomiku levným dovozům a tím pádem nechat si zničit nejen ocelářský, ale i keramický nebo sklářský průmysl. To by následně vedlo k ohrožení celého výrobního průmyslu, bez kterého vyspělá ekonomika nemůže fungovat. A já samozřejmě nechci, aby zanikla odvětví, která u nás mají dlouhou tradici. Mělo by to vážné důsledky pro obyvatelé všech členských zemí Evropské unie. V České republice by to vedlo nejen k nárůstu nezaměstnanosti, ale i ke snížení celkové kvality života.

Předpokládám, že hned v prosinci dojde k tomu, že Čínská lidová republika zažaluje Evropskou unii u WTO. To znamená, že jednání se protáhnou na několik let a my získáme čas, během kterého Čína dokáže uskutečnit opravdové reformy, aby se stala tržní ekonomikou, a Evropská unie nebude muset obětovat svůj průmysl a statisíce pracovních míst.

Jsem velmi rád, že to byla právě skupina sociálně-demokratických europoslanců, která chránila zájmy evropských výrobců a razantně prosazovala, aby statut tržní ekonomiky nebyl Číně udělen. Určitě se ale nejednalo o hlasování, jestli chceme s Čínou spolupracovat či nikoli. Naopak ve zprávě je obsaženo mnoho příkladů pozitivních změn, které Čínská lidová republika uskutečnila. Jestli však prosazujeme volný trh, tak musíme dbát na dodržování pravidel, kterými se řídí. Dle mého názoru jsme vyslali jasný signál, který ukazuje, že jsme silnou ekonomikou a že se nenecháme zastrašit nebo zmanipulovat, ale naopak budeme podporovat veškeré úsilí, které povede k blahobytu našich obyvatel.

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…