Poche (ČSSD): Proč potřebujeme evropštější Evropu

11.09.2015 6:25

Jean-Claude Juncker, předseda Evropské komise, přednesl svoji první řeč k poslancům Evropského parlamentu o stavu Unie.

Poche (ČSSD): Proč potřebujeme evropštější Evropu
Foto: red
Popisek: Miroslav Poche

Podle očekávání se nosným tématem projevu stala otázka migrační krize, se kterou se Evropa v posledních měsících potýká. V projevu zazněly důležité pasáže, které se týkaly poslání a hodnot, které by Evropa měla naplňovat. A také konstatování, se kterým nemohu nic jiného než souhlasit, že Evropská unie má mnoho slabostí, ale bez ní by byl náš kontinent daleko slabší. Juncker podotkl, že v současné Evropské unii není dostatek Evropy a v samotné Unii není dostatek unie. Rychle zapomínáme, nevidíme nebo nechceme vidět přes plot našeho dvorečku. Migraci do EU nezastavíme a musíme ji čelit všichni společně, ploty nám na to opravdu stačit nebudou. I proto Juncker připomněl vlastní uprchlickou historii Evropy i jednotlivých států a zdůraznil, že právo na azyl je jedno z nejdůležitějších evropských práv. Samozřejmě si všichni uvědomujeme, že Evropa nemůže vyřešit všechnu mizérii světa, ale je nutné se na věci dívat správnou perspektivou.

Je nepopiratelné, že hovoříme o bezprecedentním počtu uprchlíků, kteří do Evropy přicházejí, ale musíme si uvědomit, že tvoří pouhých 0,11 procenta celkové populace Evropské unie. Evropa je stále vnímána jako místo stability a solidarity a země, které jsou zasaženy migrační krizí nejvíce, tedy především Řecko, Itálie a Maďarsko, nemohou být nechány této krizi na pospas. Evropské státy musí být vůči sobě i uprchlíkům solidární a já podporuji návrh nového relokačního schématu, podle kterého by mělo být přijato celkově 160.000 lidí, namísto původních 40 tisíc. Rada neboli členské státy, budou o osudech těchto dalších 120.000 lidí rozhodovat již příští pondělí. Návrh stálého mechanismu představí Komise na počátku roku 2016 a bude součástí nového balíčku k migraci.

Svalování viny jednoho na druhého a ukazování prstem neprospívá naprosto nikomu a je často znamením jisté bezradnosti politiků. Proto jednoznačně potřebujeme vytvořit ucelenou agendu o migraci a musíme začít současnou situaci řešit, otevírat legální cesty pro uprchlíky a umožnit jim pracovat již od prvního dne. Ve všech krocích musíme mít na mysli otázku lidskosti a lidské důstojnosti.

Zazněl také návrh Komise na uvolnění 1,8 miliard eur na nový fond, který by se měl zabývat řešením krize v Sahelu, protože jak Juncker zdůraznil, bez řešení vojenských konfliktů nelze migraci ukončit a je třeba cílit také na Sýrii a Libyi.

Nejen samotná problematika migrace byla tématem projevu, i když jednoznačně jí byla věnována největší část. Velmi jsem ocenil Junckerův přístup k Ukrajině, kdy tuto zemi veřejně podpořil a upozornil Moskvu, že východní hranice Unie jsou nedotknutelné. Bohužel už se nezmínil o neustále oddalované smlouvě o volném obchodu právě s Ukrajinou.

Dalším velkým tématem je klimatická konference v Paříži. Velmi správně zaznělo upozornění, že pokud se nebudeme důsledně snažit snížit emise skleníkových plynů, budeme čelit nejen imigrační krizi způsobenou válkou, ale i imigrační krizi způsobenou změnou klimatu, která bude mít mnohem větší rozsah než krize současná.

Juncker se také věnoval ekonomickým otázkám. Připomněl, že hospodářská krize ještě není za námi, protože v EU je stále 23 milionů lidí bez práce a společenství je velmi zadlužené. Zaznělo například také dokončení opatření pro zdaňování zisků firem v zemi, kde se zisk vytvoří či pokračování vyjednávání k Transatlantickému obchodnímu a investičnímu partnerství, které by mělo být transparentní, ovšem nelze předem zveřejňovat vyjednávací pozice. V tomto ohledu považuji za naprosto zásadní, že nesmíme připustit snížení evropských standardů na žádné úrovni.

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…