Poche (ČSSD): Zlepšit systém obchodování s emisními povolenkami musíme co nejdříve

19.01.2015 22:34

Tento týden bude Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku projednávat systém EU ETS, tedy systém obchodování s emisními povolenkami.

Poche (ČSSD): Zlepšit systém obchodování s emisními povolenkami musíme co nejdříve
Foto: red
Popisek: Miroslav Poche

Ten tvoří jeden z pilířů energetické a klimatické politiky Evropské unie, jehož cílem je vytvořit předvídatelné prostředí motivující podniky do těchto technologií investovat.

Dosavadní pokusy o zlepšení stávajícího mechanismu nikam nevedly, protože nízká cena povolenek stále limituje jeho celkovou účinnost. Je tedy správné, že Evropská komise přichází se snahou o jeho zásadní reformu, a zavedení tzv. Market Stability Reserve, která nastaví adekvátní ceny povolenek a pomůže tak udržovat stabilní prostředí na trhu.

"Na rozdíl od Evropské komise, v jejímž návrhu je termín pro plné zavedení nového mechanismu rok 2021, si myslím, a stejně tak frakce S&D, že by měl fungovat co možná nejdříve. Za realistický termín považuji už rok 2017," uvedl poslanec EP Miroslav Poche (ČSSD, S&D).

Je důležité, aby se zpráva zabývala také problematikou přesouvání zdrojů uhlíkových emisí, kdy některá odvětví mohou být znevýhodněna konkurencí ze zemí, kde nemají povinnost za emise CO2 platit.

"Naše stínová zpravodajka Tereza Griffin předloží pozměňovací návrh požadující, aby Evropská komise vypracovala seznam a mechanismus, jak takovému přesouvání, tzv. carbon leakage, zamezit," doplňuje Miroslav Poche.

V neposlední řadě je potřeba, aby povolenky, které byly prozatímně z trhu staženy posledními změnami, byly buď zcela zrušeny a na trh se už nevrátily, nebo byly vloženy do projednávané rezervy. V opačném případě by opět nabídka převýšila poptávku.

V požadavcích na změny v návrhu Evropské komise i zpravodajky za EPP Tanji Tajani nalézáme vzácnou shodu s frakcemi ALDE, Zelených i GUE/NGL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…