Pojezný (KSČM): Obnovení prohlídek pro školáky jednoznačně vítáme

29.04.2015 19:43

Objevila se zpráva, že ministr školství Marcel Chládek spolu s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem připravují znovuzavedení preventivních lékařských prohlídek pro děti ve školách.

Pojezný (KSČM): Obnovení prohlídek pro školáky jednoznačně vítáme
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Osobně tento krok velmi vítám, neboť rodiče dnes často mají takové pracovní podmínky, že jít s dítětem na prohlídku pro ně znamená značnou komplikaci. Je škoda, že při rušení těchto prohlídek nebyl vyslyšen hlas KSČM, který upozorňoval na tato i jiná úskalí spojená s jejich zrušením.

Já sám si ještě ze školních lavic dobře pamatuji zděšení některých mých spolužáků, když měli jít společně se třídou navštívit zubaře. Nicméně kdybyste se jich dnes zeptali, zda s prohlídkami souhlasí, dočkali byste se kladné odpovědi. Chrup je totiž jedním z kamenů úrazu současné mladé generace, což by mi dentisté zcela určitě potvrdili.

Nicméně s prohlídkami by celá věc neměla končit. Problémy, se kterými se potýkáme v souvislosti s mladou generací, jsou totiž mnohem rozsáhlejší. Mám na mysli třeba otázku drog, a to jak legálních, tak nelegálních, nebo pohlavních chorob, ale i obezity, která trápí čím dál větší procento mládeže.

V případě užívání drog může prospět jedině prevence už od útlého věku dítěte, jež je podle mého soudu v současném školství nedostatečná. Zkrátka aby školák, který si zapálí cigaretu, dobře věděl, co s cigaretovým kouřem do plic vdechuje a jaké to může mít následky. To je ovšem nejen úkol vzdělávacího systému, ale nás všech, abychom dětem říkali, že drogy nejsou „cool“.

Obezita je též velký problém, kterému nepomůže pouze zákaz automatů na sladkosti. Podle mého soudu by se v tomto případě měl ministr Chládek zaměřit zejména na to, jak udělat sport atraktivní pro mladé lidi, aby svůj volný čas netrávili pouze u obrazovek počítačů. To ale též znamená podporovat masový sport na nejnižší úrovni, protože dneska v mnohých rodinách o tom, zda dítě může sportovat, rozhoduje stav finančních prostředků jeho rodičů.

Mgr. Ivo Pojezný, poslanec (KSČM)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …