Pojezný (KSČM): Privatizace všeho škodí státu a jeho občanům

22.02.2015 7:29

Privatizace údajně nevýkonných a zastaralých podniků (po kterých paradoxně tak často sahali zahraniční investoři) byla občanům vnucována jako jediná možná cesta, jak mít efektivní ekonomiku.

Pojezný (KSČM): Privatizace všeho škodí státu a jeho občanům
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Tak se rozprodaly, často za velmi záhadných okolností, o kterých dnes stěží může někdo říct, že byly křišťálově čisté, stovky a stovky podniků. Nemalá část z nich byla vybudována ještě v předválečném období a spousta dalších velmi dobře prosperovala. Tak byly vytunelovány desítky let tvrdé práce našich předchůdců. Zčásti jsme prodali a zčásti si nechali rozkrást minulost.

Zdálo se, že privatizace je u konce. Český bankovní sektor, který se na privatizaci aktivně podílel, ovšem začal mít problémy. Vláda přistoupila k masivní sanaci bank, která české daňové poplatníky stála stovky miliard korun. Pak byly banky prodány. Dnes nemá Česká republika jediný komerční bankovní ústav v rukou státu. V devadesátých letech se také privatizovaly vodárny a spousta přírodních zdrojů v naší zemi. Začala tím privatizace současnosti.

Dlouhou dobu jsem si nedokázal představit, co vše je možné privatizovat. Nedávno jsem psal o tom, že nepovažuji za vhodné privatizovat železniční dopravu. Podobně si nemyslím, že vzdělání je komodita. Student prostě není zákazník, stejně jako pacient. Nesmyslné neoliberální teze o tom, jak má být stát malý a štíhlý, se ukázaly nejen jako nefungující, ale dokonce jako nebezpečné pro občany daného státu. Abych tuto svoji tezi vysvětlil, nepotřebuji dlouhé filosoficko-ekonomické pasáže. Stačí poukázat na události souvisejícími s výbuchy ve Vrběticích. Ukazuje se, že se bohužel nejedná zřejmě o ojedinělý případ, ale systémové selhání. To dokazuje i případ skladované munice ve Slatině u Vysokého Mýta.

Pokud už došlo k privatizaci muničních skladů, což byla první chyba, stát měl zavést velmi přísnou kontrolu. Slova pravice, že stát má nechat podnikatele na pokoji a oni pak budou férově a poctivě vykonávat svoji práci, se jaksi nenaplnila. Zvláště v otázce bezpečnosti potřebujeme silný stát, který může efektivně dohlížet na zákonnost, aby se nám pak neopakovala např. metylalkoholová aféra, ale ani zmiňované excesy se soukromými sklady munice. Ale také stát konkurenceschopný, který občanům nabídne alternativu k privátním subjektům.

Ivo Pojezný, poslanec PS PČR KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.