Pokorná Jermanová: Proti sloučení příbramských gymnázií jsou studenti, rodiče i odborná veřejnost

05.04.2021 16:42

Komentář na facebookovém profilu k událostem uplynulého týdne.

Pokorná Jermanová: Proti sloučení příbramských gymnázií jsou studenti, rodiče i odborná veřejnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

Musím se vám přiznat, že prodloužený víkend se svátečním pondělím je přesně to, co čas od času člověk po náročném týdnu potřebuje. Takže po odreagování v podobě pečení beránka a nezbytných přípravách na dnešek jsem se rozhodla s vámi o ty nejzásadnější věci podělit.

Anketa

Jste pro okamžité otevření restaurací?

43%
57%
hlasovalo: 17073 lidí

V pondělí proběhlo zasedání zastupitelstva Středočeského kraje. I když se asi všichni shodneme, že reformovat středočeské školství je potřeba, způsob, jakým k této věci přistupuje současné vedení kraje je alarmující a má už dnes nevratné následky. Bez jakékoliv dlouhodobé koncepce posvěcené zastupitelstvem nám byl totiž radním pro školství Milanem Váchou předložen návrh na sloučení dvou příbramských gymnázií. Obě gymnázia přitom dlouhodobě úspěšně fungují, a tak není divu, že se proti jejich sloučení od začátku bouřili jak studenti, tak jejich rodiče a odborná veřejnost. Mluvili jsme s nimi a snažili se přesvědčit koalici, aby nejdříve středočeské školství analyzovala a pak případně dělala podobné kroky, jak jsme navrhovali v minulém volebním období my. Bohužel, jasná fakta i hlasy dětí a rodičů současná koalice smetla svým hlasováním, kterým schválila nepřímou likvidaci menšího z příbramských gymnázií.

Nekoncepčnost rozhodování současného vedení kraje se pak projevila i v dalším bodě jednání, jenž se týkal dotační politiky. Byli jsme tak svědky toho, jak se zaběhlé fondy ruší, aby se pak zakládaly znovu. Proč? Protože koalice najednou přišla na to, že jsou vlastně potřeba. Navzdory touze ušetřit se však zároveň tvoří fondy nové, například Fond cyklistické infrastruktury, z nichž se bez jasných pravidel nahodile podporují obce. Peníze, které by mohly posílit fond, z něhož se v obcích buduje tolik potřebná infrastruktura vodovodů, tak poputují na stavbu cyklostezek... pohodlí cyklistů je zjevně důležitější, než aby měli Středočeši pitnou vodu.

Týden ale naštěstí pondělím nekončí, naopak teprve začíná, a tak byl čas věnovat se i mým kolegům a našemu hnutí. Ve středu jsem se jako místopředsedkyně hnutí účastnila jednání celostátního předsednictva a abych nevyšla ze cviku, hned ve čtvrtek jsem strávila večer na jednání našeho středočeského krajského předsednictva.

Doufám, že jste si o víkendu alespoň trochu odpočali od pracovních povinností. Užijte si Velikonoční pondělí a nasbírejte síly na další týden.

Hezké Velikonoce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.