Pokorná (STAN): Jak nastartovat náš kraj

23.07.2017 10:53

Vláda minulý týden schválila Akční plán Strategie hospodářské restrukturalizace znevýhodněných regionů. Pod dlouhým názvem se skrývá několikaleté úsilí známé též pod značkou RE:START, nebo Restart regionu.

Pokorná (STAN): Jak nastartovat náš kraj
Foto: STAN
Popisek: Jitka Pokorná, krajská předsedkyně STAN a starostka Nové Role

Tento plán počítá s celkovou částkou 42 miliard korun, která poplyne do tří krajů. Kromě našeho Karlovarského se projekt týká též Ústeckého a Moravskoslezského kraje.

Jedná se o výsledek několikaletého úsilí a mnohostranných konzultací, kdy bylo výchozí myšlenkou především pomoci regionům, které byly významně orientovány na těžbu a těžký průmysl a nestíhaly se přeorientovat tváří v tvář rychlým změnám. Ve výsledku tyto oblasti dodnes výrazně zaostávají za zbylými regiony.

Pro Karlovarský kraj představuje RE:START jedinečnou příležitost jak investovat potřebné prostředky do smysluplných infrastrukturních projektů. Díky tomu, že jednotlivé projekty vznikaly přímo v regionech, jsou výsledné priority daleko bližší skutečným potřebám, než například dřívější čerpání peněz v rámci Regionálních operačních programů.

V letošním roce by mělo být uvolněno 6 miliard korun, v roce 2018 12 miliard a v dalších letech 25 miliard korun. Záasadní otázkou zůstává, jak se k programu postaví i další vlády, protože sebelepší strategie nebude k ničemu, pokud nebude stát ochotný plán i financovat.

Celý projekt je dostupný zde, všem našim čtenářům doporučujeme bedlivě nastudovat, protože se jedná o velkou příležitost pro občany, obce i společnosti. Díky tomu, že jsme již prošli úskalím "prvních" dotací, a víme, kde se dělaly největší chyby, doufejme, že se bude jednat o dobře investované peníze. Investované do našeho kraje. Investované do nás.

Jitka Pokorná

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…