Polčák: Čerpání programů čelících podvodům bude i nadále pozastavováno

01.10.2014 17:38

V Evropském parlamentu dnes proběhlo veřejné slyšení rumunskou vládou navržené komisařky, která má dle rozhodnutí předsedy Komise Jeana Clauda Junckera spravovat portfolio regionálního rozvoje, Coriny Cretu.

Polčák: Čerpání programů čelících podvodům bude i nadále pozastavováno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Stanislav Polčák

V tříhodinovém slyšení komisařka čelila otázkám europoslanců Výboru pro regionální rozvoj. Ve svých odpovědích uvedla, že pokud některé operační programy čelí podezření podvodného čerpání, budou takové programy po předchozích upozornění pozastaveny a čerpání nebude obnoveno, dokud nebude zajištěna náprava a poskytnuty záruky neopakování situace. Navržená komisařka také sdělila, že problému podvodů čelí jen 1% z celkového objemu evropských prostředků.

Dotaz navržené komisařce vznesl i místopředseda tohoto výboru a místopředseda hnutí Starostové a nezávislí Stanislav Polčák, který vyzdvihl metodu komunitně vedeného místního rozvoje (Common Led Local Development - CLLD) a dotázal se navržené komisařky na další uplatnění této metody při čerpání evropských fondů. Připomněl přitom, že pro toto rozpočtové období je metoda CLLD povinnou součástí programů rozvoje venkova financovaného z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a možnou volbou v rámci Evropského fondu pro regionální rozvoj, Evropského sociálního fondu a Evropského námořního a rybářského fondu. Přestože se užití této metody značně rozšířilo, poslanec Polčák se dotázal navržené komisařky, zda je přístup CLLD dostatečně využíván anebo je nějaký důvod domnívat se, že tento přístup CLLD je zastaralý.

Paní Cretu zdůraznila, že tato metoda zapojuje do procesu rozhodování o užití evropských prostředků místní partnery (podnikatele, angažované občany, samosprávy), ocenila, že v sobě obsahuje integrovaný přístup. Místní rozvoj vedený komunitami může mobilizovat a zapojit místní komunity a organizace do plnění cílů čerpání evropských prostředků, jako je udržitelný rozvoj či posilování územní soudržnosti. K otázce prohloubení této metody pro další období paní Cretu uvedla, že bude záležet na analýze zhodnocení dopadů tohoto způsobu čerpání. Neplyne z jejího vyjádření automatické širší využití této metody.

Poslanec Polčák věří, že se mu spolu s kolegy z výboru pro regionální rozvoj podaří komisařku utvrdit o synergických efektech a účinnosti této metody čerpání evropských fondů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace