Polčák (STAN): Celkový propad příjmů obcí se v příštím roce zvýší minimálně na 36 miliard

23.11.2020 20:06

Sdružení místních samospráv aktualizovalo daňovou kalkulačku, která ukazuje propad v příjmech obcí a krajů po pátečním hlasování sněmovny.

Polčák (STAN): Celkový propad příjmů obcí se v příštím roce zvýší minimálně na 36 miliard
Foto: Daniela Černá
Popisek: Stanislav Polčák

Páteční hlasování Poslanecké sněmovny, která schválila zrušení superhrubé mzdy a zvýšení slevy na poplatníka, se zásadně a trvale promítne do daňových příjmů obcí a krajů. Sdružení místních samospráv po pátku aktualizovalo daňovou kalkulačku (ZDE), která názorně ukazuje, o kolik peněz ze sdílených daní každá obec v ČR v důsledku hlasování poslanců přijde.

Výsledné dopady odhlasovaných daňových změn jsou podle propočtů SMS ČR následující: o 32 miliard Kč přijdou v souhrnu obce a města, o 12 miliard Kč kraje. „K tomu je třeba připočíst již dříve odhlasované návrhy, například podzimní kompenzační bonus a další daňové změny provedené v letošním roce. Celkový propad příjmů obcí se tak v příštím roce zvýší minimálně na 36 miliard Kč. To představuje zhruba 18 procent daňových příjmů obcí,“ říká předseda SMS ČR Stanislav Polčák. Propočty Českomoravské komory odborových svazů jsou přitom ještě pesimističtější, počítají s poklesem až o 40, respektive 47 miliard.

Anketa

Podporujete masivní snížení daní, které ,,odmávali" poslanci ANO, ODS, SPD, Trikolóry či KSČM?

71%
29%
hlasovalo: 12260 lidí

Kalkulačka ukazuje rozdíl mezi predikcí daňových příjmů pro rok 2021 (po zohlednění schválených legislativních změn) a daňovými příjmy obcí v roce 2019 (který SMS ČR zvolilo jako poslední „daňově normální rok“, kdy daňové výnosy nebyly ovlivňovány ani poklesem ekonomiky v důsledku pandemie koronaviru, ani legislativními zásahy státu). „Každý starosta i občan si teď může spočítat, o kolik jeho obec či kraj rozhodnutím poslanců přijde,“ říká Polčák. Odkaz na kalkulačku je ZDE.

„Tvrzení, že poslanci tímto rozhodnutím přidali lidem peníze do kapes, je zavádějící. Ti, kdo tyto změny podporují, už zapomněli dodat, že tyto peníze budou muset občané z kapes zase rychle vytáhnout, protože si kvůli nižším rozpočtům obcí budou muset připlatit za řadu služeb, které dosud stály méně nebo byly zdarma,“ říká Stanislav Polčák. Ten odhaduje, že obce budou nuceny ke zvyšování místních poplatků a daní, jako jsou poplatky za odvoz odpadu či za psy, a ke zdražování hromadné dopravy a dalších služeb. „Největší dopad na životy všech ale bude mít toto populistické opatření v tom, že obce přestanou investovat, přestanou rozvíjet služby a infrastrukturu. To nakonec pocítí jak všichni občané, tak státní kasa, protože investice obcí jsou významným stimulem růstu ekonomiky,“ uzavírá Polčák.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje přes 2000 obcí a měst v ČR.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.