Polčák (STAN): Evropská komise chce podporovat mléko do škol, které dětem nechutná

12.11.2014 4:30

Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu projednal návrh nařízení, které by v případě přijetí znamenalo významné narušení programu známého pod názvem Mléko do škol.

Polčák (STAN): Evropská komise chce podporovat mléko do škol, které dětem nechutná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Evropská komise chce totiž ve školách nadále podporovat pouze prodej neochuceného mléka, mléko ochucené, ale i ovocné jogurty, sýry či tvarohy mají být z programu právě kvůli přísadám vyřazeny.

„Jsem přesvědčen, že takový návrh jde proti zájmům České republiky, producentů mléka i dětem samotným,“ říká europoslanec Stanislav Polčák (STAN), který měl při dnešním projednávání předlohy zásadní výhrady. Z dostupných statistik je zřejmé, že například v České republice je v rámci tohoto programu odběr ochuceného mléka a dalších mléčných produktů ve srovnání s mlékem neochuceným přibližně osminásobný. Program Mléko do škol využívá přes tři tisíce škol a šest set tisíc žáků.  V případě schválení návrhu by tak paradoxně přestalo být podporováno mléko, které děti pijí nejraději.

Skepse vůči argumentaci Komise je na místě i proto, že v případě ochucených mléčných výrobků jsou jasně stanoveny limity ohledně množství cukrů a dalších přísad, a ty jsou už teď poměrně přísné a v souladu se zásadami zdravé výživy. „Chceme-li skutečně dosáhnout toho, aby děti konzumovaly co nejvíce mléčných výrobků, musí být tato předloha na půdě Evropského parlamentu nezbytně přepracována. Navržené opatření ve stávající podobě by vedlo ke zcela opačnému výsledku," zdůrazňuje Polčák.

Polčák sice souhlasí s námitkou Evropské komise, že ochucené mléko je méně zdravé než mléko neochucené, dopady takového postoje ale považuje za zcela kontraproduktivní: „Pokud zrušíme podporu těchto mléčných výrobků, zbude dětem na výběr mléko neochucené na straně jedné a na straně druhé přeslazené limonády, které si mohou snadno koupit v automatech nebo v obchodech v okolí škol. Ptám se, jak si vyberou? Odpověď je jasná.“

Poslanec Polčák se již spojil s významnými producenty mléčných výrobků ve snaze shromáždit argumenty, které by Komisi přiměly ke změně postoje. Obrátil se již rovněž s interpelací na nového komisaře pro zemědělství Phila Hogana, aby postoj předchozí Komise byl v legislativním procesu přehodnocen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice