Polčák (STAN): Evropské dotace výměnou za migranty? Nesmysl bez právního základu

01.09.2015 13:24

Europoslanec Stanislav Polčák (STAN), zvolený za TOP 09/STAN, upozorňuje, že návrh rakouské ministryně vnitra o krácení evropských dotací pro ty země EU, které nesouhlasí s rozdělením uprchlíků, odporuje evropskému právu.

Polčák (STAN): Evropské dotace výměnou za migranty? Nesmysl bez právního základu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Tento návrh rakouské ministryně považuje Stanislav Polčák (STAN) jen za nátlak na země EU a důrazně jej odmítá.

“V kohezní politice sice existují nástroje, jak tok evropských peněz omezit. Uplatní se však jen v případě pečlivě specifikovaných případů. Stávající situace mezi ně v žádném případě nepatří,” zdůrazňuje Stanislav Polčák (STAN), místopředseda Výboru pro regionální rozvoj.

“Navíc si nemyslím, že klást ultimativní požadavky vůči členským státům z východu Evropy je v souladu s myšlenkami, na nichž je Evropská unie založena. Požadavek na jednání ve věcném a konstruktivním duchu by měl platit nejen pro státy, které se k uprchlíkům chovají odmítavě, ale i pro staré členské státy a jejich představitele.

Vyhrožování seškrtáním evropských dotací, pro které neexistuje právní základ, nepřinese žádný pokrok, naopak postaví staré a nové členské státy proti sobě,” vysvětluje své obavy Polčák.

Stanislav Polčák (STAN) zároveň upozorňuje, že ve své vlastní zemi čelí ministryně Miklová-Leitnerová tlaku kvůli nedávnému nálezu vozu se jedenasedmdesáti mrtvými uprchlíky: „Přestože chápu, že se paní ministryně nachází v nelehké situaci, v zájmu konstruktivní diskuze je, aby se už v budoucnu podobně silných výroků, které nedávají žádný smysl, nedopouštěla.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.