Polčák (STAN): Fungování Fondu solidarity EU musí být pružnější

20.07.2016 7:33

Výbor pro regionální rozvoj Evropského parlamentu projednal návrh zprávy hodnotící fungování Fondu solidarity EU. Fond, který poskytuje podporu regionům postiženým přírodními katastrofami (a jeho vznik byl motivován potřebou pomoci státům, které v roce 2002 postihly rozsáhlé povodně, mimo jiné i České republice), není v pomoci dostatečně efektivní.

Polčák (STAN): Fungování Fondu solidarity EU musí být pružnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

„Za hlavní problém považuji především délku doby, která uplyne od tragických událostí až do poskytnutí podpory. Na vině je hlavně rozhodovací mechanismus, kdy o podpoře rozhoduje na návrh Komise Rada i Evropský parlament, a už kvůli tomu vznikají významné prodlevy. Proto podám pozměňovací návrh, který vyzve k hledání pružnějšího mechanismu. I v tomhle případě nepochybně platí, že kdo rychle dává, dvakrát dává,“ vysvětluje Stanislav Polčák (STAN), místopředseda výboru pro regionální rozvoj.

Od svého vytvoření v roce 2002 byl Fond solidarity EU vy´znamny´m zdrojem pomoci při přírodních katastrofách, k nimž dochází na evropském světadílu, od záplav až po zemětřesení či lesní požáry. Tento fond je vy´razem evropské solidarity s postiženými regiony. Česká republika čerpala prostředky z Fondu solidarity již v roce 2003, tedy ještě před svým vstupem do Evropské unie, a poté v letech 2010 a 2013. Celkem ČR obdržela částku 160 milionů EUR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…