Polčák (STAN): Podpořil jsem evropskou solidaritu, ne kvóty

10.09.2015 20:40

Vzhledem k dnes publikované informaci v deníku právo upřesňuji, že jsem v dílčím hlasování nepodpořil návrh na zavedení povinných kvót. Pokud jde ovšem o celou zprávu kolegyně Keller, hlasoval jsem nakonec pro, neboť je v ní řada důležitých návrhů.

Polčák (STAN): Podpořil jsem evropskou solidaritu, ne kvóty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Výslovný návrh zavést povinné kvóty jsem svým hlasováním nepodpořil (Am. no. 3 report Ska Keller A8-0245/2015). Zprávu jako celek jsem ale podpořil, protože například vyzdvihuje důležitost rozlišování mezi uprchlíky, ohroženými na životě, a ekonomickými imigranty, povinnost členských států navrátit neoprávněné imigranty, stejně jako návrh, aby se při přemisťování zvažovaly preference žadatelů podle nařízení EU č. 604/2013 – tedy na základě sociálních a rodinných vazeb.

Pokládám požadavek na evropskou solidaritu za podstatnou i z hlediska bezpečnosti České republiky. Nechci domyslet situaci, pokud by se konflikt na Ukrajině zhoršil a na české hranice by dorazily desetitisíce ukrajinských uprchlíků. Jistě bychom volali po evropské solidaritě, protože v takovou chvíli by nám podoba dublinského nařízení nevyhovovala.

Tentokrát jsem zkrátka hlasoval zcela totožně jako dne 29. 4. 2015 o obdobné první rezoluci. I tehdy jsem povinné kvóty nepodpořil a podpořil závěrečný návrh.

Stejně tehdy hlasovali i mí kolegové z KDU-ČSL, kteří ovšem včera změnili názor a nyní potřebu evropské solidarity nepodpořili, čehož upřímně lituji.

Lituji také, že mne novináři z Práva nekontaktovali, abych jim své hlasování zdůvodnil a mohlo se předejít nepřesnostem v jejich textu.

Hlasoval jsem ve shodě se svým svědomím, stejně jako mí kolegové Niedermayer a Štětina, ve shodě se stanoviskem mého hnutí Starostů a nezávislých, které přikládám v příloze. Ve stejné shodě budu dnes podporovat další návrh rezoluce (Migrace a utenčenci v Evropě, RC8-0832/2015), o němž bude dnes hlasovat Evropský parlament, a který rovněž stojí na principech evropské solidarity, protože je to v bezpečnostním zájmu naší země.

Stanislav Polčák, poslanec Evropského parlamentu za TOP 09/STAN a místopředseda STAN

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.