Polčák (STAN): Žádáme prezidenta Zemana o obhajobu lidských práv v Ázerbájdžánu

11.09.2015 14:18

Europoslanec Stanislav Polčák včera zaslal prezidentu republiky Miloši zemanovi s ohledem na prezidentovu blížící se cestu do Ázerbájdžánu dopis, v němž ho požádal, aby se při jednání s představiteli tohoto státu zastal tamějších politických vězňů.

Polčák (STAN): Žádáme prezidenta Zemana o obhajobu lidských práv v Ázerbájdžánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Upozornil prezidenta také, že evropský parlament včera odsoudil neustálé porušování základních práv ze strany Ázerbájdžánu.

V Ázerbájdžánu jsou lidská práva v obrovské míře porušována, lidé jsou neoprávněně ve vězení, dokonce již došlo i k nevyjasněným úmrtím. Čelní představitelé EU, OSN, OBSE a Rady Evropy vyzvali v uplynulém roce velmi hlasitě prezidenta Alijeva, aby jeho země dodržovala základní lidská práva. Totéž by měl učinit i český prezident jakožto vrcholný představitel členské země EU. Naposledy tuto zemi kritizovala vysoká představitelka Federica Mogherini, eurokomisař Hahn či dokonce předseda Evropské rady Donald Tusk.

Z hrubých příkladů porušování lidských práv lze uvést: případ novinářky Chadídži Ismailové, která byla odsouzena k sedmi a půl rokům vězení na základě údajné zpronevěry a daňových úniků poté, co uveřejnila několik článků o korupci dotýkající se prezidentovy rodiny; obhájci lidských práv Lejla a Arif Junusovi byli odsouzeni k osmi a půl letům a sedmi letům vězení v procesu, jenž značně zaostával za mezinárodními standardy. Mnoho zastánců lidských práv bylo odsouzeno do vězení, kde se už několika z nich velmi zhoršil zdravotní stav. Takových případů rezoluce EP, ale i dalších lidskoprávních organizací zmiňuje velké množství.

Ázerbájdžán přistoupil do Rady Evropy již v r. 2001, nyní se ovšem zdráhá podvolit některým verdiktům štrasburského soudu. Opakuje tak postup Ruské federace, která odmítá zaplatit pravomocné odškodnění bývalým akcionářům Jukosu přes 50 miliard Kč. Proto již některé členské státy přistoupily k zabavování majetku Ruska na jejich území. Na plénu Evropského parlamentu jsem včera navrhl Komisi, aby Unie vytvořila mechanismus účinného vymáhání rozhodnutí mezinárodních tribunálů, pokud jsou pro státy závazné, avšak ty se jimi neřídí.

Stanislav Polčák
europoslanec za TOP 09 a STAN

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace