Polčák (TOP 09): Navrhujeme nejvyšší státní vyznamenání pro Natalii Gorbaněvskou

07.05.2014 14:30

Nejvyšší státní vyznamenání České republiky by podle poslanců TOP 09 Stanislava Polčáka a Gabriely Peckové měla získat im memoriam Natalia Gorbaněvská. Moskevská rodačka byla v roce 1968 jednou z hrstky lidí, kteří měli odvahu veřejně demontrovat proti sovětské invazi do Československa.

Polčák (TOP 09): Navrhujeme nejvyšší státní vyznamenání pro Natalii Gorbaněvskou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

„Myslíme si, že Česko stále ještě dost neocenilo zásadový postoj této statečné ženy. Udělení státního vyznamenání této statečné ženě považujeme za výraz snahy o splacení tohoto dluhu,“ vysvětlil Stanislav Polčák důvody, proč by mělo Česko vyznamenat právě Gorbaněvskou. „Pamětní medaili Karla Kramáře, kterou paní Gorbaněvská obdržela v roce 2008, nepovažujeme za odpovídající ocenění jejích odvážných postojů v dobách, které byly pro Československo tak těžké,“ dodal poslanec Polčák.

Známá ruská disidentka Natalia Gorbaněvská se narodila roku 1936 v Moskvě. V roce 1964 absolvovala Leningradskou univerzitu a začala pracovat jako korektorka a překladatelka. Koncem dubna 1968 vyšlo první číslo samizdatu Kronika současných událostí. Pod titulem „Rok lidských práv v Rusku“ jej edičně připravila Natalia Gorbaněvská, do roku 1983 vyšlo dalších 62 čísel Kroniky, která se tím stala nejvýznamnějším a nejdéle vycházejícím opozičním periodikem v Sovětském svazu. V srpnu 1968 se rozhodla proti invazi sovětských vojsk do Československa protestovat. Byla zatčena, prohlášena za duševně chorou a dva roky vězněna v psychiatrických léčebnách. Po propuštění se angažovala například v protestech proti vyhoštění Alexandra Solženicyna. Poté emigrovala do Francie, zemřela loni na konci listopadu v Paříži.

„Je jen velmi málo žen, které se vyjímají v historii naší země. Měli bychom si je připomínat a jsem si jista, že tento řád si právě paní Natalia plně zaslouží,“ uvedla poslankyně Gabriela Pecková (TOP 09), členka Rady Evropy.

Řád Bílého lva je v současné době nejvyšší státní vyznamenání České republiky. Řád Bílého lva byl původně udělován osobám, které se zvlášť vynikajícím způsobem zasloužily o Československo, a to od roku 1922. V loňském a v letošním roce získali tento řád pouze dva prezidenti – loni slovenský Ivan Gašparovič a tento týden prezident Německa Joachim Gauck.  Od roku 1989 získalo tento řád pouze 5 žen. Poslední ženou byla před čtyřmi lety Marie Ljalková - Lastovecká, česká odstřelovačka, volyňská Češka, zdravotnice, jež bojovala v druhé světové válce.
Martina Týblová, tisková mluvčí TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

21:03 Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konferenci o svobodě slova.