Polčák (TOP 09): V EU nám kvůli Babišovi hrozí ostuda

23.09.2014 20:13

Vazby a obchodní zájmy českého ministra financí Andreje Babiše se zkoumají dokonce na evropské úrovni.

Polčák (TOP 09): V EU nám kvůli Babišovi hrozí ostuda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Podle listu European Voice, je Babiš člověkem, který se dostal do nejhoršího konfliktu zájmů v celé české historii od roku 1989. Poslední informace nevládní organizace CEO dokládají problém, na který dlouhodobě upozorňujeme, říká europoslanec Stanislav Polčák.

Jsem vážně znepokojený zprávou organizace Corporate Europe Observatory, která označuje budoucí českou eurokomisařku Věru Jourovou jako problémovou z hlediska střetu zájmů. Je to další důkaz toho, že podnikatelské aktivity dnes ministra a vicepremiéra Babiše poškozují pověst Česka v zahraničí. Na možný problém jsem upozorňoval už minulý týden.

Bylo by dobré znát odpovědi na tyto otázky:

Zda a kdy se pan Babiš odstřihne od svých podnikatelských aktivit, které nejsou čistě privátního charakteru, ale naopak těží z veřejných prostředků, ať národního či evropského rozpočtu?

Jakou částku celkově ročně z veřejných zdrojů (národních či evropského) čerpají jím (spolu)vlastněné firmy?

Jak bude zaručena nezávislá auditní kontrola v případě projektů hrazených z evropských fondů (Ministerstvo financí je totiž auditním orgánem)?

Pokud pan ministr Babiš uspokojivě neodpoví na výše položené otázky, hrozí nejen jemu osobně, ale i naší zemí další evropská ostuda.

Minulý týden vydal Výbor pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu návrh stanoviska, které souvisí s jeho dřívější březnovou cestou do ČR. V něm se otázka na střet zájmů u ministra Babiše objevuje hned několikrát. Výslovně se uvádí, že nebylo prokázáno, že by byl úplně odtržen od svých podnikatelských aktivit:

(„No proof was provided by the Czech authorities that the current Minister of Finance has relinquished his business interrest. The Commmission confirmed that his (former) companies do benefit from European structural funds. ... The replies of the Comission suggest that no information for projects with the involvement of the companies of the Czech Minister of Finance is available and no overview about the projects certified to the Comission exists, especially since none of the projects with the involvement of the Czech Minister of Finance had been audited.“).

Zpráva také zmiňuje nesrovnalosti u čerpání dotace na projekt Andreje Babiše Čapí hnízdo, ve kterém opakovaně zasedal poslanecký klub hnutí ANO. Rozpory dosahují částky 136 tisíc EUR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.