Pondělíček (LEV21): Bez výstřelu?

20.03.2016 16:02

Slyšeli jsme to už mnohokrát. Bludy o armádě, která nikdy nebojovala, o republice, která vydala část svého území a posléze i svou samostatnost bez boje a doslova bez jediného výstřelu.

Pondělíček (LEV21): Bez výstřelu?
Foto: Archiv
Popisek: NS - LEV 21

Tyto povídačky čteme a slýcháme vždy, když se přiblíží výročí některých historických událostí a to zejména výročí mnichovské zrady nebo obsazení zbytku československého území 15.3. 1939. Samozřejmě, pokud se naše slavná média uráčí si některé z těchto událostí vůbec všimnout.

Přitom není tak těžké zjistit, jak nepravdivé tyto „informace“ jsou. Na podzim roku 1938 jsme už fakticky, i když ještě ne z hlediska mezinárodního práva, byli ve válce s Německem. Došlo totiž nejen k povstání znacizovaných a dlouhodobě pangermánsky orientovaných příhraničních Němců, došlo i k mnoha útokům na československé pohraničí z území Německa a oddíly sudetoněmeckého freikorpsu byly často vedeny německými důstojníky a ,mnohdy podporovány oddíly SS. Boj o naše pohraničí nesestával jen z několika přestřelek, šlo o bojové akce s nasazením tanků a obrněných vozů. Protivník byl záludný a krutý. Sudetoněmečtí ordneři se neštítili ani vražd odzbrojených zajatců a týrání zajatých civilistů včetně žen. Několik desítek vojáků, četníků a příslušníků finanční stráže a policie položilo v boji o republiku své životy, o mnoha raněných nemluvě. Lidé,občané Československé republiky, kteří se tehdy proti nepříteli postavili a nasadili zdraví i životy , ti určitě nebyli těmi, kteří selhali.

Ani události března 1939 neproběhly bez boje a bez výstřelu. Dostatečně známý je ozbrojený odpor pěšího pluku ve Frýdku – Místku ale velice málo je veřejnosti známo to, že se bojovalo na Podkarpatské Rusi. Maďarská armáda, která v součinnosti s nacistickým Německem zahájila okupaci nejvýchodnější části Československa, narazila na rozhodný odpor Stráže obrany státu a Československé armády. A tento odpor byl úspěšný. Přitom situace obránců naší republikynebyla jednoduchá i z toho důvodu, že vedle agresivní maďarské menšiny měla v zádech i ozbrojené teroristy z řad tak zvané Karpatské síče. I tito zabijáci mají na svědomí řadu životů statečných lidí, bojujících o svobodné Československo. Naproti tomu je nutné ocenit postoj daleko většího počtu Karpatorusů, kteří projevili statečnost a oddanost republice v řadách zahraniční armády a v domácím odboji. I to svědčí o úspěšnosti československého státu a jeho myšlenky. Obránci nejvýchodnějšího cípu naší republiky v boji obstáli a nebylo jejich vinou, že boj museli zastavit a krajinu, kterou ubránili opustit a vydat nepříteli.

Není tedy pravdou, že by Čechoslováci a jejich armáda a ostatní ozbrojené síly zklamali a neprojevili dost odhodlání k boji. Právě vojáci se hojně zúčastnili domácího i zahraničního odboje a o život přišla i řada generálů československé armády. Popraveni byli například generál Eliáš, Bílý, Homola, v přestřelce jako partyzán padl generál Luža, v Dukelském průsmyku zahynul generál Sázavský – Vedral, v zajetí byl nacisty zavražděn generál Viest. A to jen několik jmen z mnoha.

Vzpomeňme si na tyto skutečnosti vždy, kdy zase uslyšíme od našich pokleslých médií nesmysly o tom, že Čechoslováci a zejména jejich armáda, nikdy nebojovali a o svůj svobodný stát se nikdy sami nezasloužili. Nevěřme těmto výmyslům a lžím. Jsou nejen hloupé ale i nebezpečné.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…